TURSKI MINISTAR ODBRANE

Akar: Neki su prešli hiljade kilometara kako bi se na Sredozemlju igrali kabadahije

Poručio je da Turska nije pobornik tenzija, već da samo odlučno štiti vlastita prava i interese

Hulusi Akar. Anadolija

Avaz.ba / Anadolija

3.9.2020

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar komentirao je situaciju na istočnom Mediteranu i poručio da Turska nije pobornik tenzija, već da samo odlučno štiti vlastita prava i interese, javlja Anadolija.


Resorni turski ministar Akar je u društvu vojnog vrha Turske posjetio Ujedinjeni zračni operativni centar u Eskišehiru, a u obraćanju prisutnim je komentirao i aktuelnu situaciju na istočnom Mediteranu, Kipru i Egejskom moru.


Naglasivši da Turska poštuje politički i teritorijalni integritet i cjelovitost svih njenih susjeda, Akar je kazao da je također važno da svi znaju da Turska ni u najmanjoj mjeri neće odstupiti od svojih prava, niti će bilo kome dozvoliti da joj ugrožava njena prava i interese.

- Neki su prešli hiljade kilometara kako bi se na Sredozemlju igrali kabadahije i glumili anđele čuvare. To je neprihvatljivo. Kako su došli, tako će i otići - poručio je Akar.

Ističući kako Turska postupa u skladu s međunarodnim i pomorskim pravom, odlukama sudova, preuzetim obavezama i s dobrosusjednim namjerama, Akar je kazao kako Grčka, iza koje je stala Francuska, pa i Evropska unija, iznosi nelogične i nerazumne tvrdnje.

- I da cijeli svijet dovedete, nikada nećete moći objasniti svoje tvrdnje da je dva i dva pet. To jednostavno nije tačno. Bez obzira ko iza vas stane, dva i dva su četiri i to ne možete promijeniti. Kipar je naše nacionalno pitanje. Kako god smo 1974. godine branili prava naše tamošnje braće, tako smo to spremni učiniti i ove, 2020. godine - poručio je Akar.

On je dalje kazao da je Grčka, oprečno Sporazumu iz Lozane, naoružala 16 otoka te je poručio da Turska to više neće dozvoljavati, ali da je i dalje pobornik dijaloga i pregovora.


- Grčka i Turska... Međutim, ovdje imamo i nasilnike s kojima se teško sporazumjeti. Primjer je Francuska koja nije garant niti potpisnica nikakvog sporazuma. Nisi čak ni predstavnica Evropske unije, pa s kojim pravom dolaziš ovamo? Prošlo je vrijeme razmetanja hrabrošću kada ste mogli samovoljno ustajati i praviti se hrabrim - poručio je Akar.


Naglasivši da Turska nije pobornik tenzija, Akar je kazao da i od svih prijatelja i saveznika očekuje da objektivno, razumno i racionalno prustupaju pitanjima.


- Ova situacija se i može samo tako riješiti. Ukoliko ukinete embargo na oružje na Kipru, pokušate promijeniti ravnotežu na terenu, to neće donijeti mir, već konflikt. To svi treba da znaju - zaključio je Akar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.