SJEDINJENE DRŽAVE

Glavni američki general Mark Majli: Ne zaklinjemo se diktatoru nego Ustavu

Svako od nas će štititi i braniti taj dokument, neovisno o cijeni koju mora platiti, rekao je general Majli

Glavni američki general Mark Majli. Agencije

A. Č.

13.11.2020

Glavni američki general Mark Majli (Milley) poslao je znakovitu poruku nakon što je Donald Tramp (Trump) poslije izbornog poraza krenuo u smjene po Pentagonu.

Tramp je smijenio ministra obrane Marka Espera i zamijenio ga Kristoferom Milerom (Christopher C. Miller). Esper se javno distancirao od Trampa zbog njegovih ideja o gušenju demonstracija protiv rasizma i policijskog nasilja. 

Nedugo zatim ostavke su dali vodeći ljudi Pentagona Džejms (James) Anderson, zadužen za kreiranje politike Pentagona, Žozef (Joseph) Kernan, podsekretar u ministarstvu odbrane za obavještajne poslove, i Džen Stjuart (Jen Stewart), šefica ureda ministra obrane.

Jučer je general Majli prvi put istupio u javnosti.

- Mi smo jedinstveni među vojskama. Ne zaklinjemo se kralju ili kraljici, tiraninu ili diktatoru. Ne zaklinjemo se jednoj osobi. Ne, ne zaklinjemo se ni zemlji, plemenu ili religiji. Zaklinjemo se Ustavu. I svaki vojnik koji je predstavljen u ovom muzeju, svaki mornar, zrakoplovac, marinac ili pripadnik Obalne straže, svatko od nas će štititi i braniti taj dokument, neovisno o cijeni koju mora platiti - rekao je general Majli u govoru prilikom otvaranja muzeja Američke vojske.

Prvi čovjek američkih oružanih snaga izgovorio je te riječi dok je stajao uz novog Trampovog ministra obrane, Kristofera Milera (Christopher Miller).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.