VAŠINGTON

FBI je oformio tim koji će istraživati kako je isplaniran prošlosedmični napad

Na dan napada neki od osumnjičenih ekstremista koji su bili na radaru FBI-a su se pojavili na skupu

FBI i druge agencije pročešljavaju komunikacije i ostale zapise. Ilustracija

Piše: H. Javor-Ibrahimbegović

13.1.2021

Iz FBI-a su istakli da je glavni prioritet u istrazi razumijevanje planiranja napada na Kapitol, zbog čega je vršilac dužnosti američkog advokata Majkl Servin (Michael Sherwin) oformio poseban tim za istragu.

Unatoč obavještajnim podacima FBI-jevog ureda u Norfolku koji su uključivali internetske rasprave o "ratu", pa čak i specifične detalje o tunelima u kompleksu Kapitola, dužnosnik kaže da je FBI učinio sve što je mogao s informacijama, i one su bile među desetinama drugih izvještaja koji su stigli tokom dana prije Trumpovog skupa 6. januara.

Policija u Kapitolu i druge agencije su bile upoznate sa ovim informacijama, ali niko iz obavještajne službe nije potaknuo te policajce da ojačaju zaštitni obod kompleksa. Američka policija Kapitola podnosi izvještaje Kongresu i odvojena je od Agencija za provođenje zakona iz izvršnog ogranka

Na dan napada neki od osumnjičenih ekstremista koji su bili na radaru FBI-a su se pojavili na skupu. Sada FBI i druge agencije pročešljavaju komunikacije i ostale zapise kako bi utvrdili tačan plan napada na Kapitol Hil.

- Moramo razumjeti zapovjedne i kontrolne aspekte napada - izjavio je FBI-ev službenik za CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.