TUGA U SAD

Sahranjen Endru Braun, Afroamerikanac kojeg je ubila policija

Porodični advokat tvrdio je da je kao i mnogi crnci u Americi i Endru nepravedno ubijen, pucano mu je u leđa dok se udaljavao od policije

S posljednjeg ispraćaja. Anadolija

A. Ka. / Anadolija

3.5.2021

U američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina sahranjen je Endru Braun (Andrew Brown), Afroamerikanac kojeg je ubio policajac, prenosi Anadolija.

Incident se dogodio u gradu Elizabeth City, a policija je postupala po nalogu za pretres zbog posjedovanja droga i nalogu za hapšenje Brauna. Porodica ubijenog Afroamerikanca, aktivisti, prijatelji i rodbina prisustvovali su komemoraciji održanoj u crkvi "Fountain of Life"u gradu Elizabeth.

Neki prisutni su nosili majice s natpisima: "Reci svoje ime", "Nikad nećemo zaboraviti" i "Počivaj u miru" sa slikom Brauna. Među prisutnima je bio i tamnoputi aktivist Al Sharpton. Sharpton je oštro kritikovao činjenicu da još uvijek nije objavljen snimak nadzorne kamere koja je snimila trenutak smrti Brauna.

- Postavite videosnimke kako bi ljudi mogli pogledajte šta se zaista dogodilo s Endru Braunom - rekao je Sharpton.


Porodični advokat Ben Crump tvrdio je da je kao i mnogi crnci u Americi i Andrew nepravedno ubijen, pucano mu je u leđa dok se udaljavao od policije.

- Ovdje smo da potražimo pravdu za njega - rekao je Crump.

Endru Braun je ubijen 21. aprila u gradu Elizabeth u regiji Pasquotank, država Sjeverna Karolina. Prema izjavama članova porodice i očevidaca, 42-godišnji Braun, otac sedmoro djece, nije imao pištolj i umro je kao rezultat nepotrebnog policijskog nasilja, iako nije predstavljao prijetnju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.