REPUBLIKANSKA KONGRESMENKA

Podnesen zahtjev za opoziv Bajdena

Tejlor Grin obrazložila je kako je podnijela rezolucije za opoziv američkog predsjednika, zbog, između ostalog, „zanemarivanja dužnosti u Afganistanu“

Rezolucija za impeachment koju je podnijela Mardžori Tejlor Grin teško da može da bude usvojena u Kongresu. Agencije / Twitter

Fox News

22.8.2021

Republikanska kongresmenka Mardžori Tejlor Grin (Marjorie Taylor Greene)podnijela je američkom Kongresu tri rezolucije za impeachment predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden). Takav potez posljedica je, između ostalog, i situacije u Afganistanu.

Tejlor Grin obrazložila je kako je podnijela rezolucije za opoziv američkog predsjednika, zbog „zanemarivanja dužnosti u Afganistanu“, „kršenja imigracionih zakona i izazivanja bezbjedonosne krize na južnoj granici“ i „uzurpiranja nadležnosti Kongresa ignorisanjem odluka Vrhovnog suda“.


Kongresmenka Mardžori Tejlor Grin. Agencije

Kongresmenka u rezolucijama optužuje Bajdena da je „zanemario dužnost“, jer nije uspio da „obezbijedi izvlačenje na hiljade američkih civila i afganistanskih saveznika“ kada su talibani preuzeli vlast u Afganistanu, te da je „naoružao neprijatelje“ ostavljajući američku vojnu opremu u Afganistanu, prenosi Fox News.

- Za samo sedam mjeseci, Džo Bajden je doveo do toga da Amerika izgubi poštovanje cijelog svijeta. Dokazi su jasni i njegovi potezi su toliko nečuveni da mora biti opozvan - saopćila je Tejlor Grin.

Republikanci su pojačali kritike Bajdena poslije uspjeha talibana u Afganistanu.

Prethodno je republikanski senator Lindzi Grejem (Lindsey Graham) rekao da „predsjednik zaslužuje da bude opozvan ukoliko bilo koji Amerikanac ili Afganistanac koji je pomagao američkim snagama bude ostavljen u Afganistanu poslije povlačenja američke vojske“.

Rezolucija za impeachment koju je podnijela Mardžori Tejlor Grin teško da može da bude usvojena u Kongresu, navodi Fox News, dok iz Bijele kuće nisu reagirali na njen prijedlog.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.