BRITANSKI PREMIJER

Džonson razmatra razmještaj vojnika po Evropi: Invazije Rusije u Ukrajinu bi bila tragedija

Ako predsjednik Putin odabere put krvoprolića i uništenja, to će biti tragedija za Evropu. Ukrajina mora biti slobodna birati svoju budućnost, poručio je Džonson

Džonson: Stojimo uz naše NATO saveznike. Twitter

E. Ć. / Hina

30.1.2022

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Johnson) razmatra udvostručiti brojvojnika raspoređenih na zadacima jačanja evropskih granica, te upozorava da bi invazija Rusije u Ukrajinu bio tragedija, prenosi "Hina". 





Džonson i Putin će razgovarati početkom sedmice

On je rekao da će nova ponuda NATO-u koja se trenutno razmatra “poslati jasnu poruku Kremlju” da neće tolerisati njihovu destabilizirajuću aktivnost, objavila je britanska vlada u subotu navečer u saopćenju. 

Osim povećanja broja vojnika, britanska vlada je rekla da bi to moglo uključivati slanje obrambenog oružja u Estoniju. Brzi mlaznjaci, ratni brodovi i vojni stručnjaci također bi mogli biti poslani da zaštite NATO saveznike.

Dauning Strit je rekao da bi moguće raspoređivanje “pojačalo obranu NATO-a i istaknulo potporu Ujedinjenog Kraljevstva nordijskim i baltičkim partnerima”. 

Taj potez uslijedio je u trenutku kad se očekuje da će premijer razgovarati telefonski s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i otputovati u problematičnu regiju početkom ove sedmice.

Naredio pripreme za razmještaj širom Evrope

Džonson je tražio da se ministrica vanjskih poslova Liz Trus (Truss) i ministar obrane Ben Vols (Wallace) pripreme za odlazak u Moskvu na razgovore sa svojim kolegama u narednim danima. 

Od njih će se tražiti da poboljšaju odnose s ruskom vladom i potaknu deeskalaciju, objavio je Dauning Strit. Također, tražio je od načelnika štaba odbrane, admiraa Tonija Radakina (Tony) da u utorak prisustvuje sjednici vlade kako bi izvijestio ministre o situaciji u Ukrajini.

- Ako predsjednik Putin odabere put krvoprolića i uništenja, to će biti tragedija za Evropu. Ukrajina mora biti slobodna birati svoju budućnost. Naredio sam našim oružanim snagama da se sljedeće sedmice pripreme za razmještaj širom Evrope, osiguravajući potporu našim NATO saveznicima na kopnu, na moru i u zraku - poručio je Džonson.

Inače, Britanija već ima više od 100 vojnika u Ukrajini, a u Estoniji je također 900 britanskioh vojnika, dok ih je 150 još raspoređeno u Poljskoj, prenosi "Hina".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.