CIRIH

Odgođena 22 leta nakon hakerskog napada na "Swissport"

Većina ključnih sistema i aplikacija nisu pogođeni napadom, ali je on uticao na nekoliko servera, što je dovelo do trenutnog gašenja pojedinih sistema

Napad je počeo rano jučer i ugrozio je infrastrukturu informacionih tehnologija. AGENCIJE

E. Ć. / Srna

4.2.2022

Kompanija za aerodromske usluge, gostoprimstvo u salonima i usluge rukovanja teretom "Swissport" bila je meta hakerskog napada koji je omeo određene aktivnosti, saopćeno je iz te kompanije.

Portparol kompanije saopćio je da su jučer odgođena 22 leta sa Aerodroma u Cirihu, a da tek treba da se ustanovi na koliko današnjih letova je uticao napad.

Napad je počeo rano jučer i ugrozio je infrastrukturu informacionih tehnologija, a u saopćenju se navodi da su bezbjednosni timovi ranim otkrivanjem u većoj mjeri uspjeli da ublaže njegov uticaj.

Većina ključnih sistema i aplikacija nisu pogođeni napadom, ali je on uticao na nekoliko servera, što je dovelo do trenutnog gašenja pojedinih sistema.

- Napad je iskontrolisan i sprovedene su mjere radi sprečavanja daljeg širenja. Trenutno smo u procesu popravljanja ugroženih sistema i ublažavanja uticaja na naš rad - naveli su iz uprave kompanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.