VLADIMIR ČIŽOV

Ruski ambasador pri EU: Nećemo izvesti invaziju na Ukrajinu ako nas ne provociraju da to učinimo

Dok se razmjenjuju optužbe traje intenzivna diplomatska ofenziva zapadnih čelnika u pokušaju da se smire napetosti i deeskalira kriza na rusko-ukrajinskoj granici

Vladimir Čižov. Agencije

E. Ć.

15.2.2022

Ruski ambasador pri Evropskoj uniji izjavio je da će Rusija odgovoriti ako počnu ubijati njene građane bilo gdje, pa tako i na istoku Ukrajine. 

S druge strane, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Zelensky) pozvao je Ukrajince da izvjese zastave i pjevaju himnu u srijedu, dan koji zapadni mediji spominju kao dan invazije.



"Nemojte se čuditi ako odgovorimo"

- Nećemo izvesti invaziju na Ukrajinu ako nas ne provociraju da to učinimo. Ako Ukrajinci krenu u napad protiv Rusije, nemojte se čuditi ako odgovorimo. Ili ako počnu otvoreno ubijati ruske građane bilo gdje, u Donbasu ili negdje drugdje - rekao je Čižov.

Proruski pobunjenici na istoku Ukrajine kažu da vlada u Kijevu priprema ofanzivu protiv njih. Ukrajina s druge strane optužuje Rusiju da je planira napasti jer je nagomilala više od 100.000 vojnika uz zajedničku granicu.

Dok se razmjenjuju optužbe traje intenzivna diplomatska ofenziva zapadnih čelnika u pokušaju da se smire napetosti i deeskalira kriza na rusko-ukrajinskoj granici, piše "Hina".

Zelenski skeptično odgovara na medijske navode

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Zelensky) pozvao je Ukrajince da izvjese zastave i pjevaju himnu u srijedu, dan koji zapadni mediji spominju kao dan invazije

- Rečeno nam je da će 16. februar biti dan napada, ali mi ćemo ga učiniti Danom jedinstva Ukrajine - rekao je Zelenski.

Ukrajinski dužnosnici istaknuli su da predsjednik ne predviđa napad na taj dan, već da skeptično odgovara na medijske navode.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.