PRORUSKE TERITORIJE

Ovo su dvije pokrajine koje je priznao Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je proruske pobunjeničke teritorije kao neovisne republike, potvrdio je Kremlj

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je proruske pobunjeničke teritorije. Agencije

A. Č.

21.2.2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je proruske pobunjeničke teritorije kao neovisne republike, potvrdio je Kremlj. Kako se navodi u saopćenju, Putin je obavijestio lidere Francuske i Njemačke da namjerava potpisati odluku kojom će Donjeck i Luhansk priznati kao nezavisne države, piše Index.hr.

- Vladimir Putin informirao je predsjednika Francuske i kancelara Njemačke o rezultatima sjednice Vijeća za sigurnost Ruske Federacije. Na sjednici se razmatrala trenutna situacija u Donbasu u kontekstu zahtjeva Dume za priznanjem Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Luhansk. Danas su vodstva DNR-a i LNR-a apelirala da ih se prizna kao suverene - stoji u priopćenju Kremlja.

Pokrajine Lugansk i Donjeck. Agencije

Rat u Ukrajini traje skoro osam godina. U ovom nominalno građanskom ratu ruski separatisti, koji su zauzeli dio pokrajine Donbas na istoku Ukrajine i proglasili paradržave Donjeck i Luhansk, ni u jednom trenutku nisu ostali bez modernog ruskog naoružanja. 

Unatoč ruskim poricanjima, brojni dokazi s terena ukazuju na to da ih ruska vojska aktivno podupire.

Putin je danas održao vanredni sastanak Vijeća sigurnosti Rusije.

- Svrha današnjeg sastanka je da saslušamo kolege i da odredimo naše dalje korake u tom pravcu, uključujući apel lidera Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk Rusiji u potrazi za priznanjem njihovog suvereniteta i rezolucijom Države Dume o istoj temi - rekao je Putin svom Vijeću sigurnosti.

Neki analitičari smatraju da donošenje ove odluke znači rat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.