POTRESAN VIDEO

Ukrajinci se kriju u metrou: "Gdje je svijet da nas spasi?"

Kako je moguće da u 2022. godini možete pokrenuti invaziju na jednu evropsku zemlju i da je niko ne može zaustaviti

Građani na stanici metroa. Agencije

N. Aj.

25.2.2022

Fotografije iz metro stanica. Twitter

"Gdje je svijet i zašto svijet ne dolazi da nas spasi?", jedno je od glavnih pitanja stanovnika ukrajinskog grada Harkiv koji se kriju u podzemnim tunelima metroa dok ruske snage napreduju ka centru grada.

- Rusija je naša bratska zemlja, ali kakav brat tako postupa prema nekome - upitao je jedan od Ukrajinaca.

Strah, tuga, nevjerica, šok... riječi su kojima se može opisati atmosfera u metro stanici. Stanovnici Harkiva sjede u mraku i šute, osluškivajući da li će se začuti neka eksplozija.

Reporterka CNN-a Klarisa Vard (Clarissa Ward) kaže da je ovo druga strana rata, te da ovi ljudi nisu oni s prvih linija i da ne znaju šta znači rat. 

Inače, od jutros odjekuju eksplozije u Ukrajini, a stanovnici koji su se sakrili u metro stanicama su uspjeli pokupiti samo osnovno sa sobom. Kako se vidi, mnogo je djece.

Pitali su ekipu CNN-a šta se dešava i šta će biti dalje.

- Gdje je svijet? Zašto svijet ne dolazi da nas spasi? Kako je moguće da u 2022. godini možete pokrenuti invaziju na jednu evropsku zemlju i da je niko ne može zaustaviti – pitali su me građani.

Niko ne zna šta će biti niti gdje mogu otići odavde. Kažu, nigdje u Ukrajini nije sigurno. Pokušali su podići novac u bankama, ali nisu uspjeli. Stanje duboke panike je među ljudima i ne znaju šta da rade - rekla je Vard.

Razgovarala je s jednom ženom u programu koja je zaplakala kazavši kako je nervozna i plaši se. Potresne scene koje je zabilježila ekipa CNN-a pogledajte u videu. Khakiv inače ima 24 miliona stanovnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.