PREDSJEDNIK LITVANIJE

Nauseda: Nijedna zemlja u Evropi ne može se osjećati sigurno kada je Putin u pitanju

Litvanija je u ponedjeljak, zajedno s Estonijom, Bugarskom, Češkom Republikom, Latvijom, Poljskom, Slovačkom i Slovenijom, objavila otvoreno pismo u kojem poziva EU da odmah odobri Ukrajini status zemlje kandidata

Predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda. ANADOLIJA

A. O.

1.3.2022

Predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda upozorio je da se nijedna zemlja u Evropi ne može osjećati sigurno kada je u pitanju predsjednik Putin, jer je ruska invazija na Ukrajinu ušla u šesti dan, piše CNN.

- Nijedna zemlja u Evropskoj uniji u Evropi se trenutno ne može osjećati sigurno. Da, Ukrajina je meta broj jedan, ali ako ne možemo podržati Ukrajinu, ako Ukrajina padne - budite sigurni da ćemo mi biti sljedeći, da će Rusija ostati pred našim vratima - rekao je Nauseda za CNN na pitanje da li Putin može skrenuti pažnju u baltičke države Litvanije, Estonije i Letonije u nekom trenutku.


Otvoreno pismo

Podsjećamo, Litvanija je u ponedjeljak, zajedno s Estonijom, Bugarskom, Češkom Republikom, Latvijom, Poljskom, Slovačkom i Slovenijom, objavila otvoreno pismo u kojem poziva EU da odmah odobri Ukrajini status zemlje kandidata i da započne pregovore o njenom formalnom prihvatanju u blok.


Članstvo u bloku

Upitan o njegovoj podršci nastojanjima Ukrajine za članstvo u EU, Nauseda je rekao za CNN Europe da ima "moralnu dužnost" uključiti zemlju u blok.

Članstvo u bloku je složena procedura i Ukrajina trenutno nije zvanični kandidat za pristupanje EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.