JASNI ZAHTJEVI

Kuleba nakon susreta s Blinkenom: Želimo nove sankcije protiv Rusije i još oružja

Odbijanje NATO saveza da uspostavi zonu neletenja iznad Ukrajine je frustrirajuće i dovest će do još većeg broja civilnih žrtava

Dmitro Kuleba. Agencije

Avaz.ba

5.3.2022

Nakon što je danas u Poljskoj razgovarao sa Entonijem Blinkenom, američkim državnim sekretarom, Dmitro Kuleba, ministar vanjskih poslova Ukrajine, je rekao da očekuje da će se rezultati njegovih razgovora početi primjenjivati uskoro, uključujući nove sankcije za Rusiju i više oružja za Ukrajinu.

Kuleba je zahvalio SAD-u za pomoć ali je ponovio kako se nada većoj vojnoj pomoći, posebno uspostavi zone neletenja iznad njegove zemlje. Blinkenov odgovor na taj zahtjev je negativan jer bi zračne snage dovele NATO u izravan sukob s Rusijom.

Odbijanje NATO saveza da uspostavi zonu neletenja iznad Ukrajine je frustrirajuće i dovest će do još većeg broja civilnih žrtava, rekao je Kuleba govoreći na internetskoj tiskovnoj konferenciji nakon susreta. Okvalificirao je to kao "znak slabosti".

Kuleba traži od SAD-a još borbenih aviona i sustav za protuzračnu obranu

Blinken i Kuleba sastali su se na ukrajinskoj granici s Poljskom u subotu kako bi raspravljali o podršci Zapada za Ukrajinu i izolaciji Rusije u svrhu okončanja 10-dnevnog rata. Ukrajinski ministar rekao je američkom kolegi da njegova zemlja treba borbene avione i sustav za protuzračnu obranu.

Blinken se ranije u subotu u poljskom graničnom gradu Rzeszówu sastao i s poljskim premijerom i ministrom vanjskih poslova. U susretu u blizini poljsko-ukrajinske granice koju su proteklih dana prešle stotine tisuća izbjeglica, Blinken je pohvalio poljski odgovor na djelovanje Rusije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.