NA SASTANKU SA MINISTROM

Putin naredio: Predajte zarobljene zapadne rakete proruskim separatistima

Šojgu je rekao da se invazija, koju Rusija naziva "posebnom vojnom operacijom", odvija po planu prije nego što je zatražio Putinovo odobrenje za korištenje boraca s Bliskog istoka

Putin: Predajte oružje Luganjskoj i Donjeckoj narodnoj republici. AGENCIJE

S. S.

11.3.2022

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je tokom razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je emitiran na ruskoj državnoj televiziji, rekao da protutenkovske rakete zapadne proizvodnje "Javelin" i "Stinger" koje je zarobila ruska vojska u Ukrajini treba predati snagama odmetnutih samoproglašenih republika, zajedno s drugim oružjem poput prijenosnih protuzračnih odbrambenih sistema.

- Što se tiče isporuke oružja, posebno zapadne proizvodnje, koje je palo u ruke ruske vojske - naravno da podržavam mogućnost da se ono preda vojnim jedinicama Luganjske i Donjecke narodne republike - rekao je Putin.


"Učini to, molim te"

Zamolio je Putin ministra odbrane da učini to, a to je prikazano na ruskoj državnoj televiziji.

Šojgu je rekao da se invazija, koju Rusija naziva "posebnom vojnom operacijom", odvija po planu prije nego što je zatražio Putinovo odobrenje za korištenje boraca s Bliskog istoka.

Šefovi američkih obavještajnih službi rekli su kongresmenima u četvrtak da je Rusija iznenađena snagom ukrajinskog otpora, kojim je onemogućena brza pobjeda Rusije kojoj se nadao Kremlj. To izaziva zabrinutost i u Pekingu - kazao je direktor CIA-e Viliam Barns (William Burns).

- Vjerujem da je kinesko vodstvo, posebno predsjednik Si, nemirno. Po onome što je vidio, djelomično zato što se čini da mu njegove obavještajne službe nisu rekle što će se dogoditi - rekao je Barns.

"Zapadno oružje ulazi nekontrolisano"

Šojgu je rekao da zapadno oružje ulazi u Ukrajinu "apsolutno nekontrolisano" te da ruska vojska planira ojačati svoju zapadnu granicu nakon, kako je rekao, gomilanja zapadnih vojnih jedinica na granici Rusije.

- Glavni štab radi na planu jačanja naših zapadnih granica, uključujući, naravno, nove moderne sisteme. To je gotovo završeno - rekao je Šojgu.

Putin je rekao da pitanje odgovora na poteze zemalja NATO-a treba odvojeno raspraviti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.