OGROMNI PROBLEMI

Hiljade Rusa zaglavile na Tajlandu: Zbog sankcija ne mogu podizati novac, otkazani letovi

Oko 6500 ruskih turista ostalo je "zaglavljeno" u provincijama Puket, Surat Tani, Krabi i Pataja, popularnim turističkim središtima na moru, uz hiljadu Ukrajinaca, rekao je Supasorn

Problemi za Ruse na Tajlandu. AFP

S. S.

12.3.2022

Hiljade ruskih turista na Tajlandu su se zbog rata u Ukrajini i uvedenih sankcija Rusiji našle u nezavidnom položaju, jer mnogi ne mogu platiti svoje troškove ili se vratiti kući zbog otkazanih letova.

Oko 6500 ruskih turista ostalo je "zaglavljeno" u provincijama Puket, Surat Tani, Krabi i Pataja, popularnim turističkim središtima na moru, uz hiljadu Ukrajinaca, rekao je jučer za AP Jutasak Supasorn iz Turističke uprave Tajlanda. Jutasak je kazao da se Rusi suočavaju s dva problema: otkazivanjem letova i finansijskih usluga.

-Postoje neke aviokompanije koje još lete za Rusiju, ali putnici moraju prije toga otići u drugu zemlju. Pokušavamo to sve koordinirati i naći za njih letove - rekao je Jutasak te dodao da vlasti pokušavaju pronaći i alternativne načine plaćanja za ruske turiste.

Sivaporn Bunruang, prevoditeljica za Ruse u Krabiju, kazala je da neki ne mogu platiti svoje račune jer više ne mogu koristiti Visa ili Mastercard kreditne kartice. Dodala je da mnogi imaju gotovinu te da oni s UnionPay karticama, koje izdaje kineska kompanija, i dalje mogu plaćati troškove.

Tajlandska vlada ponudila je ruskim turistima produženje vize za 30 dana te im pokušava pronaći jeftiniji alternativni smještaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.