NE ZNA SE UZROK

Na plaži u Istanbulu pronađeno dvadesetak uginulih delfina

Policija je odvezla strvine kako bi utvrdila uzrok smrti

Više od dvadeset uginulih delfina pronađeno je na plaži u Istanbulu. Instagram

L. K. P.

26.3.2022

Više od dvadeset uginulih delfina pronađeno je na plaži u Istanbulu, na Crnom moru, a stručnjaci se pitaju ima li njihova smrt veze s ratom u Ukrajini, pišu danas turske novinske agencije.

Volonter nevladine organizacije za pomoć životinjama pronašao je strvine 24 delfina na plaži u Agacliju, sjeverno od Istanbula, na Crnome mor, i obavijestio vlasti, objavila je privatna turska televizijska mreža NTV.

Policija je odvezla strvine kako bi utvrdila uzrok smrti.


Uzrok smrti nije poznat. Printscreen

-Obala na drugoj strani Crnog mora je ratna zona. Jesu li uginuli zbog hemikalija u moru? Moramo otkriti uzrok", rekao je za NTV Gurkan Gazoglu, volonter koji je pronašao uginule životinje, pokazujući na dio Ukrajine koji izlazi na Crno more.

-Već mjesec zapažamo neobično velik porast broja uginulih delfina na zapadnoj obali Crnog mora u Turskoj, saopćila je danas turska fondacija za istraživanje mora.

Većina delfina inače ugine kada se zapletu u ribarske mreže, ali ovoliki broj strvina na Crnom moru ne može se objasniti, navodi Fondacija.

-Proučavamo utjecaj klimatskih promjena, pojačanog pomorskog prometa, ribljih migracija i snažne vojne aktivnosti zbog kojih dupini odlaze na jug, dodaje Fondacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.