IZVJESTITELJ SPD-A

Ahmetović u Bundestagu: Moramo dati jasnu perspektivu Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama

Moramo još jače podržati visokog predstavnika Kristijana Šmita kako bi sankcionisao one koji dovode do nemira, poručio je Ahmetović

Ahmetović prilikom obraćanja u Bundestagu. Bundestag

E. Ć. / N1

6.4.2022

U njemačkom Bundestagu se danas raspravljalo o Bosni i Hercegovini. Izvjestitelj njemačkog SPD-a u odboru za vanjsku politiku Adis Ahmetović je rekao da je to za njega vrlo lična tema, jer je i sam dijete izbjeglica, koji su spas od rata pronašli u Njemačkoj.

Ahmetović je na početku svog obraćanja podsjetio kako se 4. aprila 1992. godine otvorilo novo tamno poglavlje u historiji Evrope.

- To je bio rat protiv suverene zemlje u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi, počinjen je masakr u Prijedoru i genocid u Srebrenici, opsada Sarajeva trajala je godinama, a protjerano je preko dva miliona ljudi. To je bio rat protiv evropskih vrijednosti. 

Ljudi u BiH su se nadali da će Evropa, da će Njemačka reagovati - rekao je Ahmetović prenosi N1, te dodao da su među izbjeglicama bili i njegovi roditelji i brat koji su pobjegli iz, kako je istakao, multietničkog grada Kotor Varoši u Njemačku. 



Mnogi upoređuju slike iz Ukrajine sa Srebrenicom

Kazao je da je u ratu izgubio djeda, koji je pronađen u masovnoj grobnici.

- Rođen sam u Hanoveru i imam sreću da sada govorim pred vama i nisam zahvalan samo za to, nego se radi i o historijskom signalu koji šaljemo iz ove demokratske kuće - istakao je Ahmetović.

Rekao je da mnogi širom Evrope i svijeta upoređuju slike iz Ukrajine sa Srebrenicom.

- Moramo se pitati kako to utiče na zapadni Balkan. Ruski ambasador u BiH je prijetio da će se i Bosni i Hercegovini desiti isto kao i Ukrajini (ako nastavi put ka NATO članstvu). U regiji etno-nacionalističke snage koriste ovakve stvari kako bi uništile demokratiju i budućnost - rekao je Ahmetović i dodao kako nam treba konkretan plan da se zaustave ovakve retrogradne aktivnosti

Zapadni Balkan u fokusu politike Njemačke

Ističe da zapadni Balkan treba da bude u fokusu politike Njemačke.

- Ne smijemo (sa političarima u BiH) pregovarati u zatvorenim prostorijama i moramo to raditi samo sa onim koji se zalažu za Evropu. Moramo pojačati snage EUFOR-a.

Moramo još jače podržati visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) kako bi sankcionisao one koji dovode do nemira. Moramo dati jasnu perspektivu Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama, dakle moraju postati članice Evropske unije - poručio je Ahmetović.

Mladi političar porijeklom iz Bosne i Hercegovine je otkrio da ima želju.

- Kada za 30 godina ponovo budemo ovdje raspravljali o BiH i Ukrajini ovdje će, vjerovatno, stajati neka izbjeglica iz Ukrajine, dijete rođeno u Njemačkoj, i nadam se i želim da će tada gledati Evropu bez rata. Pozivam vas da na tome radimo - rekao je Ahmetović i dobio aplauz, prenosi N1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.