ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI

Češki parlament Holodomor proglasio genocidom nad ukrajinskim narodom

Češka Republika priznaje "umjetno izazvanu glad" i "šokantne genocidne zločine protiv ukrajinskog naroda i čovječnosti, navedeno je u rezoluciji

Češki parlament: Taj je potez dodatna demonstracija solidarnosti češke vlade s Ukrajinom. Twitter

E. Ć. / Hina

6.4.2022

Češki parlament danas je proglasio Holodomor, ljudski izazvanu masovnu glad u Ukrajini 1932.-1933., genocidom nad ukrajinskim narodom.

U Holodomoru je umrlo 4 milijuna ljudi, a bio je izravna posljedica politika Sovjetskog Saveza u staljinističkoj eri, navodi se u rezoluciji koju je češki parlament usvojio jednoglasno.

- Češka Republika priznaje "umjetno izazvanu glad" i "šokantne genocidne zločine protiv ukrajinskog naroda i čovječnosti, stoji u rezoluciji.

Taj je potez dodatna demonstracija solidarnosti češke vlade s Ukrajinom. Odnosi Češke s Rusijom pogoršali su se od početka invazije na Ukrajinu, a Prag je nedavno protjerao ruskog diplomata iz zemlje, tvrdeći da je on radio za rusku obavještajnu službu.

Češka je također pomogla Kijevu oružjem i humanitarnom pomoći. Češki zastupnici osudili su Holodomor i prije 15 godina, nazvavši ga tada djelom "monstruoznog totalitarnog režima", ali današnja rezolucija ide i dalje od toga, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.