NESVAKIDAŠNJA SITUACIJA

Austrijski avion uletio u zabranjeni prostor iznad nuklearne elektrane

Mađarski borbeni avioni identifikovali su austrijski avion, uspostavili radio vezu sa pilotom i ispratili ga do Segedina

Austrijski avion. ILUSTRACIJA

A. O.

9.4.2022

Austrijski avion uletio je u zabranjeni vazdušni prostor mađarske nuklearne elektrane "Paks", pa je alarmirano vazduhoplovstvo Mađarske.

Direktor za komunikacije elektrane Antal Kovač rekao je da je austrijska mala letjelica klipnog tipa sinoć probila vazdušni prostor nuklearne elektrane i da su je borbeni avioni Mađarskih odbrambenih snaga ispratili do Segedina.

"Gripeni" su poletjeli kada je mala letjelica nije uspostavila radio vezu sa civilnom kontrolom letenja, prenose mađarski mediji.

Mađarski borbeni avioni identifikovali su austrijski avion, uspostavili radio vezu sa pilotom i ispratili ga do Segedina. Vazdušni prostor u krugu od tri kilometra od nuklearne elektrane "Paks" zabranjen je za bilo koji avion.

"Mađarski borbeni avioni "Gripen" jučer su popodne napadnuti od Kombinovanog centra NATO-a za vazdušne operacije zbog prijetnje bombom na putnički avion srpske registracije koji je letio iz Sankt Peterburga za Beograd", rečeno je mađarskim medijima u Ministarstvu odbrane.

Iz Ministarstva su naveli da su "Gripenovi" ispratili avion A319 iz mađarskog vazdušnog prostora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.