BURNO U SLOVENIJI

Debata završila skandalom: Političar pao s bine, opozicija napustila studio

Zmago Jelinčić je prvi napustio televizijsku debatu, žaleći se da je dobio premalu minutažu u odnosu na ostale

Debata u Sloveniji. SCREENSHOT

S. S.

23.4.2022

Posljednja debata lidera slovenskih političkih stranaka pred nedjeljne izbore završila je skandalom jer ih je pola demonstrativno napustilo studio Slovenske televizije, optužujući voditelja za pristranost, a jedan je od njih se zbog neprikladne scenografije skoro povrijedio.

Zmago Jelinčić je prvi napustio televizijsku debatu, žaleći se da je dobio premalu minutažu u odnosu na ostale. Odlazeći s podija promašio je stepenicu i pri padu srušio jedan stol. Na pitanje voditelja "je li živ" i njegov potvrdan odgovor, protukandidat je prokomentirao: "Nažalost".

- Malo me boli lijeva noga, ali srećom ništa nije slomljeno. Onaj ko je smislio tu scenografiju s visokim stepenicama nema pojma, svi smo pri odlasku morali skakati, no o tužbi zbog pada za sada ne razmišljam - izjavio je Jelinčić koji je zadnje dvije godine podržavao vladu premijera Janeza Janše.

Nakon Jelinčića "užareni" studio su iz protesta zbog načina na koji je novinar Igor Pirkovič vodio emisiju napustili i predsjednici tri opozicione partije lijevog centra – Luka Mesec, Tanja Fajon i Marjan Šarec.

Nakon njih to je učinio i predsjednik Stranke penzionera Ljubo Jasnič. Predsjednica Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon kazala je da ostanak na debati nije imao smisla jer je Pirkovič postavljao nebitna pitanja za kampanju i izbore.

Lideri opozicije kazali su da je "haos" stvoren na tako vođenoj televizijskoj debati pravi odraz stanja u državi za koji je kriv premijer Janez Janša koji izaziva podjele u društvu i guši slobodu medija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.