U PRATNJI ŠOJGUA

Putin prvi put posjetio ruske vojnike ranjene u Ukrajini

Obraćajući se vojniku u pidžami s modro-bijelim prugama, predsjednik mu je rekao da će njegov devetomjesečni sin "biti ponosan na svog oca"

Putin prvi put posjetio ranjene ruske vojnike. Reuters

H. J. I.

25.5.2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je prvi put posjetio vojnike ranjene u Ukrajini, tri mjeseca od početka ofenzive na susjednu zemlju.

Na snimkama ruske televizije vidi se kako Putin u bijeloj kecelji razgovara s nekolicinom vojnika i pita ih odakle su i kakva im je porodična situacija. Vojnici su stajali pokraj svojih kreveta, rane im se nisu vidjele.


Šojgu bio sa Putinom

Obraćajući se vojniku u pidžami s modro-bijelim prugama, predsjednik mu je rekao da će njegov devetomjesečni sin "biti ponosan na svog oca". Ministar odbrane Sergej Šojgu bio je s njim.

Rusija veoma rijetko otkriva svoje ljudske gubitke u Ukrajini. Posljednji podaci objavljeni 25. marta pokazuju da je ruska vojska priznala 1.351 poginulog vojnika i 3.825 ranjenih.

Predsjednikov glasnogovornik je ranije istaknuo da ovaj posjet ne znači novu etapu dok ofanziva u Ukrajini ulazi u svoj četvrti mjesec.

- Jednostavno, vremenski raspored mu je omogućio da lično ode onamo - rekao je Dmitrij Peskov.


"Ofanziva ide po planu"

Rusija tvrdi da ofanzivom u Ukrajini, koju je počela 24. februara, želi zaštititi od genocida stanovnike koji govore ruski i "očistiti zemlju od nacista".

Vlasti usto ističu da ofanziva ide po planu, premda je Moskva krajem marta, nakon žestokog ukrajinskog otpora, odustala od napada na Kijev i usredotočila na operacije na istoku zemlje.

Unatoč žestokim borbama u zadnja tri mjeseca, ruska vojska sporo napreduje, što nagovještava dug i iscrpljujući rat.

Ruski ministar odbrane i sekretar moćnog ruskog Vijeća sigurnosti dali su u utorak do znanja da će Rusija još dugo morati ostati u Ukrajini da bi ostvarila ciljeve svoje intervencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.