NJUJORK

Incident u Vijeću sigurnosti UN-a: Ruski ambasador napustio salu tokom obraćanja Mišela

Mišel je okrivio ruske trupe za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, citirajući izvještaje o seksualnom nasilju, koje je bilo u fokusu sjednice

Ruski ambasador pri UN-u Vasili Nebenzja. Agencije

H. J. I.

6.6.2022

Ruski ambasador pri UN-u Vasili Nebenzja napustio je danas sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a tokom obraćanja predsjednika Evropskog vijeća Šarla Mišela (Charles Michel) u kojem je optužio Moskvu za izazivanje globalne krize sa hranom time što je pokrenula agresiju na Ukrajinu.

Mišel je okrivio ruske trupe za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, citirajući izvještaje o seksualnom nasilju, koje je bilo u fokusu sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Nebenzja je u izjavi prije nastupa Mišela "kategorički odbacio" sve optužbe o seksualnom nasilju koje su navodno vršili ruski vojnici i rekao da su takvi navodi laž.

Dok je napuštao salu Vijeća sigurnosti tokom Mišelovog obraćanja, Nebenzja je rekao Reutersu da nije mogao da ostane zbog "laži koje je Šarl Mišel došao da širi".

- Možete da izađete iz prostorije, možda je lakše da ne slušate istinu - rekao je Mišel obraćajući se direktno Nebenzji dok je on izlazio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.