ZAŠTITA PLANETE

Kina u lovu na opasne asteroide: Radarske antene će provjeravati putanju svemirskih divova

Dovršeni sistem imat će više od 20 radarskih antena dijametra od 25 do 30 metara

Kina će pokušati zaštiti zemlju od asteroida. ILUSTRACIJA: AFP

S. S.

23.7.2022

Vodeći kineski univerzitet počeo je sa izgradnjom više od 20 velikih radarskih antena uz pomoću kojih će pratitiasteroide koji mogu biti opasni za Zemlju. Projekt pod imenom China Fuyam (kompozitno oko) predvodi Institut za tehnologiju u Pekingu, a cilj je odbijati signale od asteroida udaljenih do 150 miliona kilometara od Zemlje, kao i provjeru mogu li oni jednog dana udariti u našu planetu.

Do danas su, piše Space, proizvedene dvije antene i to na području Čonkvinga u Južnoj Kini. Par će biti testiran i pušten u funkciju prije kraja septembra, piše kineski izvor Science and Technology Daily.

Dovršeni sistem imat će više od 20 radarskih antena dijametra od 25 do 30 metara. Kineski mediji izvještavaju da će sistem biti najdalekosežniji radarski sistem na Zemlji, premda nisu objavili previše informacija o projektu - poput valnih dužina na kojima će sustav raditi.

Long Teng, predsjednik pekinškog instituta u objavi je za Global Times rekao da će projekt ispuniti kineske uvjete za odbranu od opasnih objekata u blizini Zemlje, kao i izučavanju procesa nastajanja asteroida. Sistem će također, piše izvor, koristiti za praćenje satelita i otpada u Zemljinoj orbiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.