GROM POGODIO REZERVOAR

U velikom požaru naftnog skladišta na Kubi 17 nestalih i 77 povrijeđenih

Sedamnaest nestalih su vatrogasci koji su bili na području najbližem mjestu požara kada se dogodila eksplozija

Troje povrijeđenih je u kritičnom stanju, troje u veoma teškom. Twitter

A. Č.

7.8.2022

U velikom požaru koji je buknuo u naftnom skladištu kada je u njega udario grom na zapadu Kube 17 osoba se vode kao nestale, a 77 je povrijeđeno.

Sedamnaest nestalih su vatrogasci koji su bili na području najbližem mjestu požara kada se dogodila eksplozija, saopćio je ured kubanskog predsjednika koji je zatražio pomoć i savjet prijateljskih zemalja koje imaju iskustva u naftnom sektoru.

- Izražavamo duboku zahvalnost vladama Meksika, Venecuele, Rusije, Nikaragve, Argentine i Čilea, koje su odmah ponudile solidarnu materijalnu pomoć u ovoj složenoj situaciji. Također cijenimo ponudu tehničkih savjeta iz SAD-a - naveo je predsjednik Miguel Diaz-Canel na Twitteru.

Troje povrijeđenih je u kritičnom stanju, troje u veoma teškom, a 12 je zadobilo teže povrede, piše službeni list Granma.

Grom pogodio jedan od rezervoara naftnog skladišta

Požar je buknuo u petak navečer kada je grom pogodio jedan od spremnika naftnog skladišta u predgrađu Mantazasa, grada sa 140.000 stanovnika, stotinjak kilometara istočno od Havane. Vatra se zatim proširila na drugi spremnik.

Asbel Leal, direktor Kubanske naftne unije (CUPET), rekao je da je u trenutku nesreće u prvom rezervoaru bilo oko 26.000 kubnih metara domaće sirove nafte, ili oko polovine njegova kapaciteta. 

U drugom je bilo 52.000 kubnih metara loživog ulja.

Vlasti su uvele restrikciju električne energije koja u nekim dijelovima traje po 12 sati, zbog čega su stanovnici ljutiti i dosad su organizirali dvadesetak prosvjeda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.