PODACI ANKETE

Liz Tras vodi uvjerljivo vodi u utrci za čelnicu britanske vlade

Pobjednik će biti objavljen 5. septembra

Tras: Daleko ispred rivala Rišija Sunaka. Agencije

A. Č.

18.8.2022

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Tras (Truss) i dalje je daleko ispred rivala Rišija Sunaka (Rishi Sunak) u utrci za novog premijera Velike Britanije, pokazala je anketa YouGova u četvrtak.

Vladajuća Konzervativna stranka glasanjem putem pošte bira novog lidera stranke nakon što je Boris Džonson (Johnson) rekao da će se povući nakon niza skandala. Pobjednik će biti objavljen 5. septembra.

Tras, koja je konstantno na vrhu anketa članova Konzervativne stranke, ima prednost od 32 procentna poena u odnosu na Sunaka među onima koji su odlučili da glasaju, pokazalo je istraživanje. Tras ima podršku 66 posto glasača, a Sunak 34 posto, prenosi Reuters.


Anketa je pokazala da samo 13 posto ili nije odlučilo kako će glasati, ili uopšte neće glasati.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva sankcionisala je Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Tras (Lizz Truss) tada je rekla kako ova dva političara namjerno podrivaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini.

- Ohrabreni Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je prijetnja za stabilnost i sigurnost diljem zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost - kazala je Tras.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.