VOĐA ČEČENA

Ukrajina optužila Kadirova i njegove saradnike za ratne zločine

SBU ih optužuje za naređivanje i upravljanje ruskim vojnim operacijama koje su uključivale nezakonito pritvaranje ukrajinskih civila te njihovo korištenje kao živog štita

Ramzan Kadirov. Agencije

H. J. I.

26.8.2022

Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) objavila je na službenim stranicama da je prikupila "neosporne dokaze o ratnim zločinima" koje su počinili čečenski vođa Ramzan Kadirov i dvojica njegovih bliskih saveznika, Danil Martinov i Husein Mezhidov.

SBU ih optužuje za naređivanje i upravljanje ruskim vojnim operacijama koje su uključivale nezakonito pritvaranje ukrajinskih civila te njihovo korištenje kao živog štita.

Kadirov i optuženi saradnici. Agencije

Prema SBU-u, Kadirov je lično vodio razvoj i planiranje određenih vojnih operacija nekih čečenskih postrojbi u februaru i martu 2022. Tvrde da je također izdavao zapovijedi i slušao izvještaje.

Martinov je, prema SBU-u, lično predvodio zauzimanje psihoneurološkog internata 5. marta u Borođanki, u Kijevskoj oblasti, kada je gotovo 500 njegovih pacijenata i članova osoblja uzeto za taoce.


Mezhidov je krajem februara i početkom marta zapovijedao zarobljavanjem i držanjem u talaštvu gotovo 200 civila u Hostomelu, rekla je sigurnosna služba.

Istražitelji SBU-a sumnjiče Kadirova da je pripremao i pokrenuo napadački rat, počinio radnje za promjenu ukrajinskih granica i opravdao rusku vojnu agresiju na Ukrajinu. Martinov i Mezhidov optuženi su za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.