TRAŽE RJEŠENJE

Ukrajinski zapovjednik: Rusi su počeli koristiti dronove kamikaze

New York Times je također prenio Kulagino objašnjenje da je dron dovoljno precizan da gađa samohodnu haubicu u području cijevi gdje se skladišti barut

Sporni dron. UKRAJINSKE ORUŽANE SNAGE

Piše: S. S.

19.9.2022

Ukrajinska vojska rekla je da je Rusija počela koristiti iranske jurišne bespilotne letjelice, piše New York Times.

Prema ukrajinskom vojnom dužnosniku koji je razgovarao s listom, ostaci napadačkih bespilotnih letjelica Shahed-136 otkriveni su na zemlji tokom protivofanzive koju je Ukrajina ovog mjeseca pokrenula u sjeveroistočnim regijama zemlje.

Nosi bojevu glavu

Oružje je "kamikaza dron koji nosi bojevu glavu od oko 36 kilograma" i može se lansirati sa zadnje strane kamiona s ravnom platformom, pojasnio je New York Times.

- Prepolovilo je "Triple-seven", rekao je za Times, misleći na to da je bespilotna letjelica uništila haubicu M777 koju su SAD isporučile ukrajinskoj vojsci.

- Umjesto ispaljivanja 100 artiljerskih granata, lakše je pustiti jednu od ovih bespilotnih letjelica - u potrazi za metom, dodao je.

Sekundarne eksplozije

New York Times je također prenio Kulagino objašnjenje da je dron dovoljno precizan da gađa samohodnu haubicu u području cijevi gdje se skladišti barut. To zauzvrat stvara sekundarne eksplozije.

- To je vrlo ozbiljan problem - dodao je, pojašnjavajući da će bez ikakvih protivmjera dronovi uništiti "cijelu ukrajinsku vojsku". 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.