SAMIT U INDONEZIJI

U novembru moguć susret Zelenskog i Putina

Upravo odlučujemo u koje ćemo ih hotele smjestiti, kazao je Husin Bagis

Zelenski i Putin: Pozvani na samit G20. Twitter

Z. K.

8.10.2022

Ako u novembru Volodimir Zelenski i Vladimir Putin prisustvuju okupljanju čelnika 20 najmoćnijih država svijeta, to će biti njihov prvi susret od početka rata. Naime, na otoku Baliju u Indoneziji počele su pripreme za samit G20, a na koji su pozvani ukrajinski i ruski predsjednici. 


Situacija nije laka

Ambasador Indonezije u UAE Husin Bagis je u intervjuu za The National News, privatne dnevne novine na engleskom jeziku koje izlaze u Abu Dhabiju, rekao da su logističke pripreme za dolazak dvojice čelnika već u toku.

- Upravo odlučujemo u koje ćemo ih hotele smjestiti – jedan za gospodina Putina i jedan za gospodina Zelenskog - kaže Bagis, dodajući da žele izbjeći potencijalne napetosti stavljanjem dvojice predsjednika preblizu.

- Situacija nije laka zbog ukrajinsko-ruskog rata - dodao je.

Ni ukrajinsko ni rusko ministarstvo vanjskih poslova nisu potvrdili dolazak Zelenskog i Putina na Bali 15. i 16. novembra. Očekuje se da će multilateralni sastanak okupiti čelnike 20 najvećih svjetskih privreda, kao i gostujuće nacije poput Ujedinjenih Arapskih Emirata i Ukrajine.

- Ukrajina nije dio G20, ali ih ipak pozivamo, kao što pozivamo UAE zbog našeg posebnog odnosa s tom zemljom - rekao je Bagis.

- Želimo G20 učiniti platformom za mir, a ne sukob – dodao je.


Prekid vatre

Indonezijski predsjednik Joko Widodo već je ranije pokušavao kao posrednik potaknuti obje strane da pristanu na prekid vatre i ponovno otvore kanale za izvoz žitarica kako bi se osigurala sigurnost hrane.

Kremlj je u junu potvrdio da će Putin prisustvovati samitu, iako je glasnogovornik Dmitrij Peskov u petak rekao da format Putinovog učestvovanja još uvijek nije definiran. Kijev je u avgustu izjavio da Zelenski vjeruje da bi trebao biti na teritoriju Ukrajine, ali da će razmisliti o putovanju ako Putin lično prisustvuje.

Njegov sekretar za medije Sergej Nikiforov danas je u komentaru za ukrajinske medije demantirao informaciju da je Zelenski odlučio učestvovati na samitu čelnika zemalja iz skupine G20.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.