PREDSJEDNIK SAD

Bajden: Zaprepastilo me ovo što se probudilo u Iranu

Iran mora zaustaviti nasilje nad vlastitim građanima koji samo koriste svoja temeljna prava, istakao je Bajden

Bajden: Žene su u cijelom svijetu progonjene na razne načine. AP

H. J. I.

15.10.2022

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) pozvao je iranske čelnike da ne poduzimaju nasilne akcije protiv protestanata u zemlji koji već sedmicama protestuju nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini sredinom septembra. Mahsu Amini privela je policija za moral u Teheranu zbog kršenja strogih državnih propisa o odijevanju žena.

Bajden je u kalifornijskom gradu Irvineu u petak rekao da je "zapanjen" masovnim protestima u Iranu i naglasio da SAD stoji uz "hrabre žene" te zemlje. 

- Iran mora zaustaviti nasilje nad vlastitim građanima koji samo koriste svoja temeljna prava. Zaprepastilo me što se probudilo u Iranu. I probudilo se nešto za što mislim da se neće stišati još dugo, dugo vremena - rekao je Bajden.


Bajden je rekao da žene i muškarci trebaju imati pravo na slobodu izražavanja i okupljanja.

- Žene su u cijelom svijetu progonjene na razne načine. Ali trebale bi moći oblačiti, za ime Boga, ono što žele. Niko im ne bi trebao govoriti šta da oblače - dodao je.

Od smrti Mahse Amini protesti protiv iranskog vodstva se održavaju u cijeloj zemlji i u inostranstvu, a posebno protiv obveznog nošenja marama. Snage sigurnosti odgovorile su snažnom akcijom pri čemu su deseci navodno ubijeni i mnogi povrijeđeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.