MAĐARSKI PREMIJER

Orban kritikovao prijedlog Evropske komisije: Ograničiti cijenu plina je kao da želite platiti pola računa za pivo

Najveća prijetnja Mađarskoj bile su energetske preporuke komiteta. Da su ga prihvatili, rizikovali bismo da se za nekoliko dana obustavi transport gasa u Mađarsku, naveo je Orban

Orban: Mađarska dobila izuzeće od limitiranja cijene gasa. Twitter

E. Ć.

21.10.2022

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je na samitu Evropske unije u Briselu postignut sporazum da se svako buduće limitiranje cijena gasa od EU neće primjenjivati na dugoročne sporazume o snabdijevanju gasom poput 15-godišnjeg sporazuma koji Mađarska ima s ruskim Gazpromom.

- U Briselu je dva sata. Upravo je završen prvi dan samita EU. Sutra ćemo nastaviti pregovore, ali smo uspješno zatvorili najvažnije pitanje, pitanje energetike danas. Najveća prijetnja Mađarskoj bile su energetske preporuke komiteta. Da su ga prihvatili, rizikovali bismo da se za nekoliko dana obustavi transport gasa u Mađarsku - naveo je Orban.

On je na svojoj Facebook stranici napisao da "smo dobili izuzeće od limitiranja cijene gasa tako da to neće ugroziti mađarsku sigurnost snabdijevanja gasom".

Naveo je i da, čak i u slučaju da se dogovori zajednička nabavka gasa u Evropi, "to neće biti obavezujuće za Mađarsku".

- Također smo se dogovorili da čak i ako postoji zajednička nabavka gasa u Evropi, ona neće biti obavezna za Mađarsku. Time nam ostaju otvorene sve opcije kupovine. Ovo je važno jer možemo smanjiti cijenu energenata u našoj zemlji samo kada ima više raspoloživih resursa, što je znači veću konkurenciju na mađarskom energetskom tržištu - dodao je Orban.

Orban je na Twitteru reagirao na prijedlog Evropske komisije da se ograniči cijena plina. Uporedio je to sa odlaskom u bar i tražeći da se plati samo pola računa za svoje pivo. 

- To se neće dogoditi. Ne mogu mušterije ograničiti cijenu energije. To mogu uraditi samo diverzifikacija i trišna konkurentnost - rekao je Orban.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.