NA SVOJU ISTOČNU OBALU

Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa

Vojska Južne Koreje održava punu spremnost u bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Državama, rekao je zajednički načelnik u tekstualnoj poruci poslanoj novinarima

Ispaljena raketa. twitter

A. O.

28.10.2022

Sjeverna Koreja je ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa na svoju istočnu obalu, objavili su Zajednički štab Južne Koreje i nacionalni mediji.

- Zajednički načelnik štabova (JCS) rekao je da je otkrio lansiranje iz oblasti Tongčon (Tongchon) u provinciji Kangvon (Kangwon) - izvijestila je u petak južnokorejska novinska agencija Yonhap.

- Vojska Južne Koreje održava punu spremnost u bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Državama - rekao je zajednički načelnik u tekstualnoj poruci poslanoj novinarima, prenosi Yonhap.


Domet projektila

Drugi detalji, uključujući domet leta projektila, nisu bili odmah dostupni.

Lansirno mjesto Tongchon nalazi se oko 60 km (37 milja) od međukorejske granice. Područje je očigledno bilo bliže južnokorejskom teritoriju od bilo koje druge lokacije za lansiranje koju je Sjeverna Koreja do sada koristila ove godine.

Lansiranje u petak također dolazi posljednjeg dana godišnjih 12-dnevnih vojnih vježbi Južne Koreje "Hoguk", u kojima je ove godine također uključen neodređen broj američkih vojnika.

Sljedeće sedmice, snage Južne Koreje i SAD također se pripremaju za organizovanje velikih kombinovanih vazdušnih vježbi pod nazivom "Oluja opreza", izvijestio je Yonhap.


Opravdanje zbog lansiranja

Takve vojne vježbe razbjesnile su Pjongjang, koji ih vidi kao probu za invaziju i opravdava svoje brzo lansiranje projektila kao neophodne "kontramjere".

Seul i Vašington (Washington) su u više navrata upozoravali da bi Pjongjang mogao biti blizu testiranja atomske bombe po prvi put od 2017. godine, nakon niza lansiranja balističkih projektila.

Lider Kim Jong Un je razvoj taktičkih nuklearnih bombi - manjeg oružja spremnog na bojno polje - stavio kao prioritet, a Seul je nedavno upozorio da bi Severna Koreja mogla da se sprema da izvrši više uzastopnih nuklearnih testova kao deo ove akcije.

U utorak je južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol rekao da je Sjeverna Koreja spremna izvesti još jednu nuklearnu probu, koja će biti njena sedma.


- Čini se da su već završili pripreme za sedmu nuklearnu probu - rekao je on u parlamentu u utorak tokom govora o budžetu.

U srijedu, Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan upozorili su da će biti opravdan odgovor bez premca ako Sjeverna Koreja testira nuklearno oružje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.