"STOJIMO UZ TURSKU"

Brojni svjetski čelnici i zvaničnici uputili poruke solidarnosti nakon eksplozije u Istanbulu

Bol prijateljskog turskog naroda je i naša bol, naveo je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski i Ulf Kristerson. AP

H. J. I.

13.11.2022

Vlasti i zvaničnici brojnih država i međunarodnih organizacija osudili su današnji bombaški napad koji se dogodio u prometnoj istanbulskoj ulici Istiklal i uputili poruke podrške Republici Turskoj i njenom narodu i rukovodstvu. 

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev (Aliyev) istakao je da je njegova zemlja duboko šokirana viješću o eksploziji u Istanbulu.

- Izražavam svoje duboko saučešće porodicama i voljenima onih koji su ubijeni, i bratskom narodu Turske, i želim oporavak povrijeđenih - poručio je Alijev.


Brz oporavak povrijeđenima

Švedski premijer Ulf Kristerson (Kristersson) također je poručio da je duboko šokiran viješću o današnjoj eksploziji u srcu Istanbula.

- Naše misli su sa žrtvama i sa svima onima koji su izgubili svoje voljene. Stojimo uz Tursku - naveo je on na Twitteru.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je poruku sličnog sadržaja na svom Twitter nalogu.

- Bol prijateljskog turskog naroda je i naša bol - naveo je Zelenski.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov također je uputio poruku sućuti porodicama žrtava i turskom narodu.

- Moje najdublje saućešće porodicama žrtava i njihovim najbližima. Iskrene želje za brz oporavak povrijeđenima - naveo je Dimitrov.

Ministri i ministarstva vanjskih poslova Jordana, Egipta, Saudijske Arabije, Njemačke, Indije, Slovenije, Pakistana i Grčke također su izrazili saučešće i uputili poruke solidarnosti sa žrtvama.


Četiri osobe poginule na licu mjesta

Poruke saučešća i podrške Republici Turskoj objavili su i ambasador SAD-a u Ankari Džef Flejk (Jeff Flake) i šef Delegacije Evropske unije u Ankari Nikolaus Mejer-Landrut (Meyer-Landrut).

Snažna eksplozija odjeknula je danas u popodnevnim u prometnoj istanbulskoj ulici Istiklal, a turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) poručio je da će svi odgovorni za taj podli napad biti pronađeni i procesuirani.

Erdoan je kazao da je u eksploziji poginulo najmanje šest osoba, uključujući četiri na mjestu eksplozije, a još dvije žrtve preminule u bolnici. Još najmanje 53 osobe su povrijeđene, a Erdoan je kazao da je prerano sa sigurnošću reći, ali da se na bazi prvih informacija s terena može osnovano sumnjati da se radilo o terorističkom činu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.