NAPAD U ISTIKLAL ULICI

Edis Subašić iz Istanbula za "Avaz": Strahujemo da će se ponoviti 2016. godina

U društvu pričamo da ubuduće trebamo izbjegavati ta turistička mjesta i gužve, jer nikada ne znate hoće li se i kada ovo ponovo desiti, govori Subašić

Piše: A. Bajramović

13.11.2022

Subašić: Vijest o napadu brzo se proširila Istanbulom. Avaz

U vrijeme napada na šetalištu Istiklal, Edis Subašić nalazio se nekoliko kilometara dalje na obali Bosfora. Popodne u društvu supruge i dvoipogodišnjeg djeteta prekinule su sirene vozila hitne pomoći. Vijest o napadu brzo se proširila Istanbulom.

- Vidjeli smo snimak na Twitteru da neka djevojka sjedi nasred Istiklala. Nešto kasnije se udaljila, a iza nje je ostala torbica. Poslije nekoliko minuta bomba je eksplodirala – kaže Subašić.


Subašić u Istanbulu živi već duže od 18 godina. Tamo je završio fakultet i zaposlio se. Nakon današnjeg napada u sjećanje se vraćaju slike od prije nekoliko godina.

- Prije šest godina su ovakvi napadi bili uzastopni. Svakih tri mjeseca se to dešavalo. A onda je sve stavljeno pod kontrolu, pa su se građani opustili. Družili smo se familijarno, prijateljski, poslovno. Narod je taj period bio zaboravio, oslobodio se bio, a sada ponovo strahujemo da će se sve ponoviti. 

U društvu pričamo da ubuduće trebamo izbjegavati ta turistička mjesta i gužve, jer nikada ne znate hoće li se i kada ovo ponovo desiti. Prije mjesec dana sam bio na Taksimu i nije se moglo koračati zbog gužve, prelijepo se čovjek osjeća gore jer tu su dolazili ljudi i iz arapskih, i iz evropskih zemalja. Kako će to sada izgledati ne znam – kaže Subašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.