RUSKI OPOZICIONAR

Navaljni tvrdi da je iz samice prebačen u minornu ćeliju te da mu nisu dali da vidi porodicu: Hoće da me ušutkaju

Dakle, koja je moja prva dužnost? Tako je, ne boj se i ne šuti. Na šta pozivam sve, poručio je Navaljni

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni. AP Photo/Alexander Zemlianichenko

N. Aj.

17.11.2022

Osuđeni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni izjavio je danas da je iz samice prebačen u minornu ćeliju, za jednog čovjeka.

On je 1. novembra prebačen u samicu, ali je u njoj mogao da bude zadržan svega 15 dana, navodi se u objavi na njegovom Instagram nalogu.

Također, navodi se da je prostorija u kojoj je sada "obična skučena ćelija", poput samice, a da je razlika to što može da ima dvije umjesto jedne knjige i da koristi zatvorski kiosk, "iako sa veoma ograničenim budžetom".

Dodao je da mu nisu dali da vidi porodicu, te da je cilj da ga se ušutka.

- Oni to rade da me ušutkaju. Dakle, koja je moja prva dužnost? Tako je, ne boj se i ne šuti. Na šta pozivam sve. U svakoj prilici agitujte protiv rata, Putina - navedeno je, između ostalog u objavi.

Navaljni (46), najistaknutiji protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, izdržava devetogodišnju kaznu u zatvoru sa maksimalnim obezbjeđenjem, 250 kilometara istočno od Moskve.

On je uhapšen u januaru 2021. po povratku iz Njemačke, gdje se pet mjeseci oporavljao od trovanja nervnim agensom za šta optužuje Kremlj. Osuđen je na dvije i po godine zatvora zbog navodnog kršenja uvjetne slobode dok je bio van Rusije.

U martu 2022. Navaljni je osuđen na devet godina zatvora, za prevaru i nepoštovanje suda, što on opisuje kao politički motivisan pokušaj ruskih vlasti da ga drže iza rešetaka što je duže moguće.

Ta, druga presuda protiv Navaljnog donijeta je u vrijeme oštrog obračuna Kremlja sa njegovim pristalicama, drugim opozicionim aktivistima i nezavisnim novinarima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.