TURSKA

Novi detalji istrage o terorističkom napadu u Istanbulu

Brat Ferhata Habesa, vlasnika poslovnog objekta i kuće u kojoj su boravili teroristkinja Albašir i bjegunac Bilal Hasan pridružio se PYD/PKK-a i neutraliziran je u akciji turskih snaga sigurnosti

Uhapšeni Husejin Guneš. ANADOLIJA

S. S.

18.11.2022

Otkriveni su novi detalji istrage o terorističkom napadu izvedenom u nedjelju u ulici Istiklal, u distriktu Bejolu, u Istanbulu.

U toku je istraga Tužilaštva u Istanbulu o terorističkom napadu izvedenom 13. novembra u kojem je poginulo šest, a ranjena 81 osoba.

Ekipe policijske uprave u Istanbulu saopćile su kako su poznati detalji u vezi s Ferhatom Habesom, vlasnikom firme i kuće u kojoj su četiri mjeseca boravili teroristkinja Ahlam Albašir i odbjegli osumnjičeni Bilal Hassan.

Habesov brat bio je dio PYD/YPG-a te je ranije hapšen zbog poveznosti s teroristima, a neutraliziran je u akciji turskih Zračnih snaga.

Uhapšen osumnjičeni

Na osnovu iskaza Amara Jarkasa, koji je nakon napada pomogao Bilalu Hasanu da pobjegne u Edirne, sigurnosne ekipe su organizirale akciju i u tom gradu slobode lišile Husejina Guneša koji je osumnjičenog dočekao u Edirneu.

Uhapšeni Jarkas u iskazu policiji kazao je kako je u Bilalovo vozilo ušao u 16.15 sati na dan napada. Uzeo je kofer i bijelu kesu iz jednog poslovnog objekta i krenuli su na put.

Jarkas je kazao kako je osumnjičeni tokom putovanja od dva sata stalno koristio mobilni telefon.

-- Informisao me da će nas dočekati osoba za koju sam mislio da se zove Hamza, a bio je Husejin Guneš. Bilala sam ostavio kod Husejina Guneša. Kada sam išao u Edirne, nazvao me Halil Mence i kazao kako jednu ženu treba hitno pokupiti i da treba čekati do utorka - kazao je Jarkas.

Dodao je kako je o tome informisao porodicu.

- Kad sam se vratio iz Edirnea, u kući su bili Ahmet i njegova porodica, moja majka i moj otac i Ahlam Albašir koju nikad ranije nisam vidio. Pitao sam ko je ona, i rekli su mi da je to žena o kojoj je govorio Halil Mence, da je u teškoj situaciji i da treba čekati do utorka, potom ste vi došli - kazao je Jarkas.

Policijske ekipe su nakon iskaza organizirale akciju i uhapsile Husejina Guneša.

Krivotvoreni vjenčani list

Policijske ekipe u Istanbulu tokom istrage pronašle su krivotvoreni vjenčani list za Ahlam Albashir i Bilala Hassana.

U dokumentu je navedeno kako su se njih dvoje navodno uz prisustvo svjedoka vjenčali u Halepu.

Istraga snaga sigurnosti je u toku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.