OBOREN 4. FEBRUARA

Američka vojska: Pronašli smo senzore iz kineskog špijunskog balona

Za senzore se pretpostavlja da su korišteni za prikupljanje obavještajnih podataka

Kinezi tvrde da balon nije bio špijunski. Printscreen

H. J. I.

14.2.2023

Američka vojska saopćila je da je pronašla kritičnu elektroniku iz navodnog kineskog špijunskog balona koji je američki borbeni avion oborio kod obale Južne Karoline 4. februara, uključujući ključne senzore za koje se pretpostavlja da su korišteni za prikupljanje obavještajnih podataka.

- Ekipe su uspjele izvući značajne krhotine sa lokacije, uključujući sve identifikovane prioritetne senzore i dijelove elektronike, kao i velike dijelove strukture - navodi se u saopćenju Sjeverne komande američke vojske.

Kineski balon, za koji Peking negira da je bio vladin špijunski brod, proveo je sedmicu leteći iznad SAD i Kanade prije nego što je predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) naredio da se obori.

Ova epizoda je dodatno opteretila odnose Vašingtona i Pekinga, što je dovelo do toga da američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) odloži put u Kinu.

To je također dovelo do toga da je američka vojska pretražila nebo u potrazi za drugim objektima koje nije uhvatio radar, što je dovelo do tri neviđena obaranja u tri dana između petka i nedjelje.

Američka vojska i Bajdenova administracija priznale su da mnogo toga o najnovijim, bespilotnim objektima ostaje nepoznato, uključujući kako se drže u zraku, ko ih je izgradio i da li su možda prikupljali obavještajne podatke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.