ODRŽAO KONFERENCIJU

Zelenski: Želimo dobiti što više država na našu stranu

To je korak koji znači osiguranje mira i sigurnosne garancije, rekao je Zelenski tokom današnjeg obraćanja

Zelenski: Puno je koraka koje smo ponudili. Twitter

A. O.

24.2.2023

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) danas se javno obratio povodom prve godišnjice od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Kao cilj je istakao veliki mirovni samit u kojem bi učestvovale države skoro cijelog svijeta. Pomenuo je da postoje jasni koraci za mirovnu formu.

Mirovni samit 

- Sljedeći je korak da dobijemo što više država na našu stranu za mirovni samit. Taj samit bismo održali u državi koja će moći ugostiti što više država. Želimo sarađivati s tim državama – rekao je Zelenski na konferenciji za medije.

Istakao je da Ukrajina radi na tome da na tom samitu bude što više predstavnika različitih kontinenata. Dodao je da su razvili mirovnu formu na vrlo demokratski način. Smatra da je to jasan korak kojim mogu smanjiti rizike.

Puno koraka

- Puno je koraka koje smo ponudili. To je korak koji znači osiguranje mira i sigurnosne garancije - rekao je Zelenski tokom današnjeg obraćanja.

Podsjetimo, Rusija je započela agresiju prošle godine 24. februara na Ukrajinu kada su napadnuti Kijev, jug i istok zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.