VEĆI DOMET

Ukrajina u tajnosti razvila oružje moćnije od HIMARS-a

Dok se za Vilkha-M kaže da je prilično tačna i precizna municija, trenutno se ne otkriva koliko je precizna

Njihova je preciznost pojačana takozvanim "plinskim kormilima". Printscreen

Z. K.

2.3.2023

Ukrajina je potiho razvila i potom na ratištu koristila vođenu topničku raketu većeg dometa i teže bojeve glave od navođenih višestrukih raketnih sistema (GMLRS) koje šalju SAD i saveznici, javlja The War Zone. Vilha-M je modificirana 7,6 metara duga raketa iz sovjetskog sistema za višestruko lansiranje (MLRS) BM-30 Smerč (Tornado).

- Vilkha-M ima domet od 110 kilometara i bojevu glavu od 300 mm koja može pogoditi ciljeve s velikom preciznošću - rekao je Ivan Vinnyk, prvi zamjenik čelnika Nacionalne udruge ukrajinske odbrambene industrije, za The War Zone.

Za usporedbu, GMLRS sistem - koji ispaljuju visokopokretni topnički raketni sistemi M142 ili HIMARS i višecijevni raketni sistem M270 isporučeni Ukrajini - ima domet do oko 80 kilometara i bojevu glavu od 227 mm.

- Da, Vilkha je korištena u borbi - rekao je Vinnyk u utorak tokom američko-ukrajinske sigurnosne konferencije održane u National Press Clubu u Washingtonu. Nije mogao otkriti tačnu lokaciju gdje su korištene rakete Vilkha-M.

U razgovorima koji su uslijedili u srijedu, Vinnyk je za The War Zone rekao da je program modifikacije Vilkha-M započeo 2018. i da je proizvedeno oko 100 jedinica. Prvi put su korišteni u borbi u maju 2022., dodao je.

Njihova je preciznost, rekao je, pojačana takozvanim "plinskim kormilima" - mnoštvom malih rupa koje ispuštaju pogonsko gorivo - koje se koriste za usmjeravanje projektila na metu putem GPS-a. Dok se za Vilkha-M kaže da je prilično tačna i precizna municija, trenutno se ne otkriva koliko je precizna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.