RAFAEL GROSI

Čelnik UN-a razgovarao s Irancima zbog zabrinutosti oko obogaćivanja uranijuma

To je atmosfera rada, poštenja i saradnje, rekao je

Rafael Grosi: To je atmosfera rada. Twitter

A. O.

4.3.2023

Šef UN-ovog nadzornog tijela za nuklearni program danas se sastao sa zvaničnicima u Iranu, nekoliko dana nakon što je otkriveno da je ta zemlja obogaćivala čestice uranijuma do nivoa gotovog za oružje, podižući novu uzbune zbog dugoosporavanog nuklearnog programa.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Mariano Grosi (Grossi) odbio je komentirati svoje razgovore tokom konferencije za novinare sa šefom iranskog nuklearnog programa, rekavši da rad delegacije još traje.

- To je atmosfera rada, poštenja i saradnje - rekao je Grosi.

Očekuje se da će ponovo razgovarati s novinarima po povratku u Beč kasnije u subotu.

Ranije ove sedmice, Međunarodna agencija za atomsku energiju sa sjedištem u Beču izvijestila je da su čestice uranijuma obogaćene do 83,7 posto - malo manje od oružja, pronađene u iranskoj podzemnoj nuklearnoj lokaciji Fordo.

Povjerljivi tromjesečni izvještaj IAEA, koji je u utorak proslijeđen zemljama članicama, stigao je dok su napetosti već bile visoke usred višemjesečnih antivladinih protesta u Iranu i bijesa Zapada zbog izvoza dronova za napade ruskim snagama koje se bore u Ukrajini.

Šef iranskog nuklearnog programa Muhamed Eslami (Mohammad), priznao je nalaze izvještaja IAEA-e na konferenciji za novinare s Grosijem, ali je rekao da to ne predstavlja obogaćivanje od 84 posto. Rekao je da je riješena "dvosmislenost" nalaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.