PREDSJEDNIK UKRAJINE

Zelenski: Dužnost je braniti civilizaciju

Sada, kao i prije godinu, ni u mislima ne možemo biti daleko od rata, rekao je Zelenski

Zelenski: Osigurati podršku. Printscreen

A. O.

27.3.2023

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) pozvao je Ukrajince da podrže vojsku, pridonesu kampanjama prikupljanja sredstava.

Također, pozvao ih je da se uključe u podizanje svijesti.

- Pogrešno je i nepravedno kada naši ratnici koji dolaze s fronta imaju osjećaj da je za mnoge iza crte ratišta, rat naizgled već gotov. Za one koji su daleko od Donjecke oblasti, Nikopolja, Saltivke, granica u Sumskoj oblasti, i Zaporožju...i čije su misli također daleko od rovova, od svakodnevne boli mnogih Ukrajinaca - kazao je Zelenski tokom videoobraćanja.

Između ostalog, Zelenski je rekao da se u mislima ne može biti daleko od rata.

- Sada, kao i prije godinu, ni u mislima ne možemo biti daleko od rata, iako možemo zahvaliti našim vojnicima što su neprijateljstva fizički daleko od mnogih od nas. Sada, baš kao i prije godinu, važno je da što više Ukrajinaca pomogne u odbrani naše države i osigura više globalne podrške za našu pobjedu - poručio je Zelenski.

Podržati branioce

Zelenski je pozvao sve u Ukrajini da podrže branioce zemlje "kad god je to moguće" i da se pridruže kampanjama prikupljanja sredstava za volontere kada ljudi to mogu priuštiti.

- Vrlo je važno da svi koji imaju utjecaja u informativnoj sferi doprinesu informativnom frontu. To se ne odnosi samo na novinare nego na sve koji mogu širiti istinu o (ruskoj) agresiji - ističe Zelenski.

"Svijet mora čuti"

Naglasio je da svijet mora čuti da se agresija na Ukrajinu nastavlja i da je odbrana Ukrajine zajednički zadatak civilizovanog svijeta.

- Svijet mora čuti glasno i jasno kao što je čuo prošle godine da se (Ruska) agresija na Ukrajinu nastavlja. Također, svijet mora znati da je okončanje rata i oslobađanje Ukrajine od ruskog zla ove godine zajednički zadatak cijelog civiliziranog svijeta. Jer „civiliziran“ znači, između ostalog, odlučan braniti civilizaciju - zaključio je Zelenski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.