GENERALNI SEKRETAR

Stoltenberg uoči ulaska Finske u NATO: Ovo je historijski dan

Poručio je kako je kao Norvežanin ponosan na ovaj trenutak

Jens Stoltenberg. AP

H. J. I.

4.4.2023

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obratio se medijima uoči historijske sjednice na kojoj će se ozvaničiti ulazak Finske u NATO.

Na početku obraćanja, Stoltenberg je poručio kako je ovo historijski dan za NATO.

Sastanak saveznika u Briselu

- Ovo je historijski dan. Za nekoliko sati ćemo pozdraviti Finsku kao novu članicu. Ovo će učiniti Finsku sigurnijom, a NATO jačim. Na današnji dan je i osnovan NATO i teško je zamisliti bolji dan za proslavljanje rođendana od ovog trenutka - rekao je Stoltenberg.

Nakon toga, osvrnuo se na sastanak saveznika u Briselu.

- Sastajemo se u ključnim trenucima za alijansu. Putinova agresija se nastavlja. Sastat ćemo se s ministrom vanjskih poslova Ukrajine s kojim ćemo razgovarati o nastavku podrške. Također, razgovarat ćemo o potrebama Ukrajine, ali očekujem da saveznici pokrenu pitanje sistemske podrške Ukrajini.

Objasnio je kako će se razgovarati i o situaciju u Africi i na Bliskom istoku.

- Sutra ćemo razgovarati i o sigurnosnim izazovima, uključujući Bliski istok i sjever Afrike. Razgovarat ćemo o dodatnim ulaganjima u odbranu. Očekujem da ćemo u Vilniusu imati veće ambicije za izdvajanja za odbranu, odnosno dva posto BDP-a - jasan je Stoltenberg.

"Sigurnost nije regionalna već globalna"

Dvodnevni susreti u Briselu uključivat će i sastanke s azijskim partnerima.

- Sastat ćemo se s predstavnicima Japana, Južne Koreje, Australije i Novog Zelanda. Sigurnost nije regionalna već globalna. Što se dešava u Evropi, važno je i za Aziju, i obrnuto. Kada vidite da Kina i Rusija postaju sve bliže, to je znak da moramo i mi razgovarati više s partnerima u Indo-Pacifiku - poručuje prvi čovjek NATO-a.

Nakon toga, Stoltenberg se osvrnuo na Rusiju te je poručio kako Moskva gomila svoje trupe i na sjeveru Evrope.

- Rusija gomila trupe i na sjeveru, kod Finske i na Arktiku. Vidimo da Putin koristi vojnu snagu protiv susjedstva. Zato jačamo NATO, našu spremnost na istoku i zato ulažemo više u moderne kapacitete. Invazija na Ukrajinu je dovela Finsku i Švedsku do odluke da apliciraju za NATO. Kada je Putin donio odluku o Ukrajini, htio je manje NATO-a na granicama. Međutim, dobio je obrnuto. Tu je više trupa, više vojnih snaga i dobijamo više snaga. Danas će to biti Finska, a uskoro i Švedska - ističe Stoltenberg.

"Ponosan na ovaj trenutak"

Na kraju, poručio je kako je kao Norvežanin ponosan na ovaj trenutak.

- Ponosan sam što sam generalni sekretar u ovom trenutku za Finsku. Ovo je važno za sve nas, regiju Baltika, ali i sjever. Finska donosi jake kapacitete i odbrambenu industriju u alijansu. Ja sam iz Norveške, radio sam s finskim političarima često. Danas oni postaju članica NATO-a i to je historijski trenutak - zaključio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Nakon sastanka koji će održati s ministrima vanjskih poslova zemalja članica, Stoltenberg će održati i razgovore s ministrom vanjskih poslova Ukrajine te državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država.

U 15 sati sastanak s predsjednikom Finske

U 15 sati je planiran sastanak s predsjednikom Finske, a pola sata kasnije zvanično će započeti i ceremonija pristupanja ove države NATO-u. Potpisat će se i predati dokumenti o ratifikaciji, a zastava Finske podignut će se ispred sjedišta NATO-a u Briselu.

Do kraja dana, generalni sekretar obavit će i bilateralne susrete sa švedskim zvaničnicima, ali i s ministrom vanjskih poslova Japana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.