UPUTIO ČESTITKU

Bajden: S ponosom pozdravljam Finsku kao 31. saveznika NATO-a

Radujem se što ću što prije poželjeti dobrodošlicu Švedskoj kao članici NATO-a, kazao je Bajden

Džo Bajden. Twitter

A. O.

4.4.2023

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) danas je podržao ulazak Finske u NATO.

- Danas s ponosom pozdravljam Finsku kao 31. saveznika NATO-a. Prije sedamdeset četiri godine na današnji dan — dok su se Sjedinjene Države i 11 drugih nacija udružile da formiraju Organizaciju Sjevernoatlantskog pakta — predsjednik Truman je rekao, „ako postoji nešto neizbježno u budućnosti, to je volja ljudi svijeta za slobodu i za mir.” Danas je ta volja jača nego ikad sa dodavanjem Finske u NATO – rekao je Bajden.

U maju 2022. godine Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u.

- Obje zemlje su jake demokratije sa visoko sposobnim vojskama, koje dijele naše vrijednosti i viziju svijeta. Manje od godinu dana kasnije, dočekujemo Finsku kao članicu – najbrži proces ratifikacije u modernoj istoriji NATO-a. Radujem se što ću što prije poželjeti dobrodošlicu Švedskoj kao članici NATO-a i ohrabrujem Tursku i Mađarsku da bez odlaganja završe svoje procese ratifikacije – poručio je Bajden.

Dodao je da kada je Putin pokrenuo svoj brutalni rat agresije protiv naroda Ukrajine, mislio je da može podijeliti Evropu i NATO.

- Pogrešio je. Danas smo ujedinjeniji nego ikad. I zajedno ćemo – ojačani našom najnovijom saveznicom Finskom – nastaviti da čuvamo transatlantsku sigurnost, branimo svaki pedalj teritorije NATO-a i izlazimo u susret svim izazovima s kojima se suočavamo – dodao je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.