VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj: Kosovo i Srbija postigli dogovor o tekstu deklaracije za nestala lica

Strane moraju izbjegavati bilo kakve eskalacije, naveo je Borelj

Borelj: Podržat ćemo dogovor. Twitter

A. O.

5.4.2023

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) potvrdio je da je jučer na sastanku glavnih pregovarača Kosova i Srbije, Besnika Bislimija i Petra Petkovića, postignut dogovor o tekstu deklaracije za nestala lica, koji će biti odobren na narednom sastanku lidera.

Borelj je na društvenoj mreži Twitter napisao da su seSrbija i Kosovo obavezale na Sporazum o putu normalizacije i na aneks o implementaciji sporazuma.

Prvi korak

- Dogovor koji su na jučerašnjem sastanku glavnih pregovarača postigli o tekstu o proglašenju nestalih je prvi korak. Podržat ćemo ga na nivou lidera na sljedećem sastanku na visokom nivou koji ću biti sazvan - naveo je Borelj.

Poručio je da Evropska unija očekuje da i jedni i drugi ispoštuju sve obaveze iz sporazuma i počnu da ga provode što prije.

- Strane moraju izbjegavati bilo kakve eskalacije. Prevođenje njihovih obaveza na njihove evropske puteve je u toku - napisao je Borelj.

Inicijalni dogovor 

Zamjenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Besnik Bislimi izjavio je sinoć u Briselu nakon sastanka s pregovaračem Srbije Petrom Petkovićem i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, da je razgovarano o pitanju energetike, registarskih tablica i implementaciji sporazuma.

Bislimi je kazao da postoji inicijalni dogovor da naredni sastanak premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića bude održan 22. aprila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.