UPUTIO TELEGRAM SAUČEŠĆA

Papa Franjo nakon masovnih pucnjava u Srbiji: Besmislen akt nasilja

On je naveo kako je "duhovno sjedinjen sa ljudskom tugom onih koji oplakuju smrt nevinih žrtava"

Papa Franjo. AP

S. S.

5.5.2023

Papa Franjo uputio je telegram beogradskom nadbiskupu Ladislavu Nemetu, u kojem je izrazio saučešće i duboko žaljenje zbog žrtava dvije masovne pucnjave u Srbiji.

Podsjetimo, u masovnim pucnjavama na Vračaru i u Mladenovcu je ubijeno 17 ljudi, uključujući osmero učenika OŠ "Vladislav Ribnikar".

U telegramu, koji je u ime papa Franje potpisao državni sekretar Svete Stolice kardinal Pjetro Parolin, papa je prenio svoje "iskreno saučešće i uputio molitve svima koji su pogođeni, kako je naveo, "ovim besmislenim aktima nasilja", prenosi "Vatican News".

Papa je naveo kako je "duhovno sjedinjen sa ljudskom tugom onih koji oplakuju smrt nevinih žrtava".

- Prizivajući utjehu i snagu Svetog Duha ožalošćenim porodicama i ranjenima kako bi se održali u svojoj vjeri, vrhovni arhijerejski sveštenik daje svoj utješni apostolski blagoslov -  navodi se u telegramu.

Podsjetimo, Srbiju, region i cijeli svijet je šokirao krvavi pir Koste Kecmanovića koji je otvorio vatru i ubio osmero učenika i čuvara OŠ "Vladislav Ribnikar", te ranio još nekoliko osoba.

Srbija se nije oporavila od tog šoka, a onda je sinoć Uroš B. ubio osam, a ranio još 14 osoba kada je pucao na mještane više sela u opštini Mladenovac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.