UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski danas dolazi u Rim: Sastaje se s Meloni

Pripreme za njegov dolazak u Berlinu traju nekoliko dana iako nije potvrđen

Zelenski: Službena posjeta. Printscreen

A. O.

13.5.2023

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) danas će posjetiti Rim, gdje će ga dočekati predsjednik Serhio Matarela (Sergio Mattarella), potvrdila je italijanska predsjednička palača za njemačku novinsku agenciju dpa.

Zelenski će se također sastati s italijanskom premijerkom Đorđom Meloni (Giorgiom) i papom Franjom tokom prvog posjeta Rimu otkako je Kremlj započeo svoju invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Meloni, otkako je došla na vlast u jesen 2022., snažno podržava Ukrajinu u njenim pokušajima da se odupre ruskoj invaziji, a ranije ove godine posjetila je i Kijev. Papa Franjo više od godinu dana gotovo svakodnevno poziva vjernike da se mole za Ukrajinu i redovito je apelirao na Kijev i na Moskvu da pristanu na prekid vatre.

Nije prihvatio poziv

Papa još nije prihvatio ukrajinski poziv pa posjeti Kijev, rekavši da će otići samo ako ga se također pozove i u Rusiju.

Pojedinosti posjeta Zelenskog Rimu prvotno su držane u tajnosti zbog sigurnosnih razloga. Nije jasno hoće li ukrajinski predsjednik u nedjelju otputovati u Njemačku nakon sastanaka u Rimu.

Odlazak u Berlin

Pripreme za njegov dolazak u Berlinu traju nekoliko dana iako nije potvrđen. Zelenski bi u nedjelju, u ime ukrajinskog naroda, trebao primiti prestižnu nagradu Karlo Veliki u njemačkom gradu Ahenu (Aachenu).

Ipak ostaje nejasno hoće li lično otići na svečanost dodjele.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.