EKIPE NA TERENU

Vlasti u kanadskoj pokrajini Alberti bore se sa šumskim požarima

Dugi vikend u maju obično bilježi porast sezonskih požara, od kojih su neke slučajno izazvali ljudi, navodi Alberta Wildfire

Ekipe na terenu. Twitter

FENA

19.5.2023

Vlasti u glavnoj kanadskoj pokrajini za proizvodnju nafte, Alberti, zatvorile su neke parkove i kampove i pozvale stanovnike da izbjegavaju aktivnosti koje bi mogle razbuktati šumske požare kako ne bi opterećivali resurse za gašenje požara tokom vikenda.

Tradicionalno, stanovnici provode vikend na Dan Victorie na otvorenom, dok porodice iskorištavaju toplije vrijeme da odu na kampovanje ili uživaju u drugim vanjskim aktivnostima. Dugi vikend u maju obično bilježi porast sezonskih požara, od kojih su neke slučajno izazvali ljudi, navodi Alberta Wildfire.

Suha vegetacija

Ove godine, međutim, rekordno visoke temperature i suha vegetacija doveli su do ranog i intenzivnog početka sezone požara u zapadnoj Kanadi. Alberta je najteže pogođena, s oko 10.000 ljudi koji su napustili domove od četvrtka.

S nenormalno toplom i suhom vremenskom prognozom barem do početka nardne sedmice, Alberta je preventivno zatvorila neke pokrajinske parkove i kampove za vikend, i uvela zabranu izazivanja vatre.

- Iako se neke aktivnosti na otvorenom mogu nastaviti, molimo građane Alberte da ostanu na sigurnom i poduzmu mjere predostrožnosti kako bi smanjili rizik od šumskih požara. Možda se ne čini tako, ali vaše akcije ovog vikenda će napraviti razliku - izjavio je u četvrtak ministar šumarstva, parkova i turizma Alberte Todd Loewen.

Zvaničnici su upozorili da bi se u narednih nekoliko vrućih i suhih dana moglo proširiti još šumskih požara, čak i dok vatrogasci napreduju u suzbijanju široko rasprostranjenih požara koji su usporili odliv prirodnog plina iz Kanade u Sjedinjene Države, povećavajući cijene.

Skoro 2.700 vatrogasaca, uključujući osoblje iz kanadskih i američkih agencija i kanadske vojske, bori se s oko 92 aktivna požara od četvrtka.

Rizici od požara

Šumski požari, znatno više nego inače ove godine, stavili su pod lupu vještine upravljanja katastrofama premijerke Alberte Danielle Smith - kao i politiku njene stranke - uoči pokrajinskih izbora 29. maja.

Rizici od požara primorali su kompanije za naftu i gas da smanje najmanje 319.000 barela ekvivalenta nafte po danu proizvodnje, ili 3,7 posto ukupne proizvodnje u zemlji.

Konsultantska firma Rystad Energy procijenila je da je skoro 2,7 miliona barela dnevno proizvodnje naftnog pijeska Alberte u maju ugroženo u zonama "veoma visoke" ili "ekstremne" opasnosti od šumskih požara, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.