BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Poznat termin suđenja Donaldu Trampu zbog slučaja Stormi Daniels

Tramp je optužen za falsifikovanje poslovnih podataka, kako bi prikrio isplate bivšoj zvijezdi filmova za odrasle

Donald Tramp. Screenshot

N. H.

24.5.2023

Suđenje Donaldu Trampu (Trump) po optužbi za falsifikovanje poslovnih podataka počet će 25. marta 2024. godine, saopćio je sudija u krivičnom postupku.

Falsifikovanje poslovnih podataka

Sudija je to saopćio na hibridnom pretresu, koji je održao kako bi se postarao da je bivši predsjednik svjestan novih pravila. Ta pravila mu zabranjuju da koristi dokaze iznesene tokom suđenja za verbalne napade na svjedoke, prenosi Glas Amerike.

Tramp je optužen za falsifikovanje poslovnih podataka, kako bi prikrio isplatu bivšoj zvijezdi filmova za odrasle Stormi Daniels (Stormy) u zamjenu za njenu diskreciju.

Nije se pojavio u sudnici

Bivši predsjednik se nije morao pojaviti u sudnici u Njujorku, jer se iz tog razloga izbjegavaju ogromni bezbjednosni i logistički izazovi koji su pratili njegov dolazak u sud radi čitanja optužnice prošlog mjeseca.

Umjesto toga, Tramp je u 15-minutnom pretresu prisustvovao putem videolinka, dok se njegovo lice vidjelo na TV monitorima u sudnici. Njegovi advokati kao i tužioci i dalje su morali prisustvovati pretresu.

34 tačke u optužnici

Trampu će biti dozvoljeno da javno govori o cijelom slučaju, ali uz rizik optužbe za nepoštivanje suda ukoliko te dokaze, koje su iznijeli tužioci u pripremnom postupku, bude koristio za napade na svjedoke ili druge osobe koje su uključene u slučaj.

U aprilu se Tramp izjasnio da nije kriv po optužnici u 34 tačke kojom ga se tereti, a tužioci navode da je on isplatio i bivšeg advokata Majkla Koena (Michael Cohen), kako bi se pobrinuo da u javnost ne izađu priče u vezi s njegovim vanbračnim aferama. Tramp demantuje da je imao afere i tvrdi da je tužen iz političkih razloga. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.