POHVALIO VOJNIKE

Zelenski: Naše aktivne akcije i nezavisnost Ukrajine nisu nešto apstraktno

Svi savršeno dobro znaju da je svaka kontraofanziva u svijetu bez kontrole na nebu veoma opasna, poručio je Zelenski

Zelenski: Odlučan u borbi. Twitter

A. O.

5.6.2023

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) tokom obraćanja u subotu zahvalio se vojnicima koji se hrabro bore za odbranu ove države.

- Svi trebamo imati na umu da naša odbrana, naše aktivne akcije i nezavisnost Ukrajine nisu nešto apstraktno. To su vrlo posebni ljudi, posebne akcije određenih heroja, zahvaljujući kojima Ukrajina postoji i Ukrajina će postojati – izjavio je Zelenski.

Govor je završio pozivajući sve Ukrajince da se lično zahvale vojnicima.

Zabrinutost zbog zračne nadmoći i obraćanje Zelenskog dolazi usred stalnih spekulacija da bi ukrajinska dugoočekivana kontraofanziva, koja se sedmicama činila neizbježna, mogla biti pokrenuta u narednim danima. Ukrajinski predsjednik je rekao da je Kijev spreman za izvođenje operacije u intervjuu za The Wall Street Journal objavljenom u subotu.

Ne mogu čekati 

- Mislim da smo od danas spremni za to. Željeli bismo da imamo određene stvari, ali ne možemo to čekati mjesecima - istakao je Zelenski.

Prošlog mjeseca, Zelenski je rekao da je Ukrajini potrebno "malo više vremena" što bi vjerovatno omogućilo isporuku više zapadne vojne pomoći, uključujući prijeko potrebne sisteme protivvazdušne odbrane.

Zelenski je mjesecima lobirao kod zapadnih sila da Ukrajini daju borbene avione i oružje za kontrolu neba, jer bi to pomoglo u ograničavanju broja žrtava ukrajinskih boraca tokom bilo koje potencijalne kontraofanzive.

Kontraofanziva bez kontrole

U intervjuu za Žurnal, Zelenski je priznao da Rusija zadržava zračnu superiornost na linijama fronta. Rekao je da nedostatak zaštite od ruskih vazdušnih snaga znači da će "veliki broj vojnika poginuti".

- Svi savršeno dobro znaju da je svaka kontraofanziva u svijetu bez kontrole na nebu veoma opasna – poručio je Zelenski.

Podsjećamo, Rusija je prve napade na Ukrajinu učinila 24. februara prošle godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.