GRUPA ZA LJUDSKA PRAVA

Amnesty International: U nedavnim sukobima između Izraela i Gaze vjerotavno su počinjeni ratni zločini

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopćile su da su djelovale u skladu sa svojim obavezama prema međunarodnom pravu

Pojas Gaze. Reuters / Twitter

A. O.

14.6.2023

Ratni zločini vjerovatno su počinjeni tokom prošlomjesečnih borbi između Izraela i palestinskih militanata u Pojasu Gaze, saopćio je Amnesty International, međunarodna nevladina organizacija fokusirana na ljudska prava, sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kako se navodi u izvještaju, izraelske snage su izvele očito nerazmjerne zračne napade u kojima su ubijeni palestinski civili. Između ostalog, pominju da je neselektivna raketna vatra Palestinskog islamskog džihada (PIJ) ubila i izraelske i palestinske civile. Amnesty poziva Međunarodni krivični sud da provede istragu.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopćile su da su djelovale u skladu sa svojim obavezama prema međunarodnom pravu i uložile napore da minimiziraju štetu civilima koja nije propisana zakonom.

Portparol PIJ-a rekao je da grupa pozdravlja Amnestyjev izvještaj. Trideset i četiri Palestinca i jedan Izraelac ubijeni su u posljednjoj rundi prekograničnih borbi, koje su izbile 9. maja i završile pet dana kasnije prekidom vatre uz posredovanje Egipta.

Počelo je kada su izraelski ratni avioni izveli noćne zračne napade u kojima su ubijena tri viša zapovjednika vojnog krila PIJ-a u njihovim domovima, kao i deset civila, uključujući rođake i susjede muškaraca.

Namjerno pokretanje nerazmjernih napada... je ratni zločin, upozorava se.

Amnesty International je rekao da bacanje precizno navođenih bombi na gusto naseljena područja dok su porodice spavale sugerira "da su oni koji su planirali i odobrili napade predvidjeli - i vjerovatno zanemarili - nerazmjernu štetu civilima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.