AMERIČKO MINISTARSTVO

SAD šalju Kanadi satelitske podatke kao pomoć u borbi protiv šumskih požara

Kanada prolazi kroz najrazorniji početak sezone požara

Sjedinjene Države već su poslale više od 600 vatrogasaca. Printscreen

FENA

17.6.2023

Američko ministarstvo obrane počelo je u petak kanadskim vlastima slati satelitske i senzorske podatke u realnom vremenu - tehnologija za koju tvrdi da će pomoći bržem prepoznavanju novih požara jer ta zemlja trpi jednu od svojih najrazornijih ranih sezona šumskih požara.

Sjedinjene Države već su poslale više od 600 vatrogasaca u Kanadu da pomognu u borbi protiv šumskih požara.

Klimatske promjene

Predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), koji je požare povezao s klimatskim promjenama, kazao je da američki zvaničnici prate kvalitet zraka i kašnjenja u civilnoj avijaciji.

- Počevši od danas, osoblje ministarstva analizirat će i dijeliti podatke u realnom vremenu dobijene iz američkih satelita i senzora i prenijeti ih na osnovu sporazuma o saradnji između američkog nacionalnog međuagencijskog vatrogasnog centra i kanadskog međuagencijskog centra za šumske požare - navodi portparol američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Adam Hodge u saopćenju za javnost.

Dodatno osoblje

Dodao je da Bajdenovo administracija također raspoređuje dodatno osoblje američkog ministarstva unutrašnjih poslova (DOI), službe za borbu protiv šumskih požara i opremu za gašenje požara u Kanadi.

Kanada prolazi kroz najrazorniji početak sezone požara, s oko 4,8 miliona hektara (48.000 kvadratnih kilometara) već izgorjelih, što je površina veća od Nizozemske, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.