U BLIZINI UKRAJINE

Gotovo 200 belgijskih vojnika odlazi u Rumuniju da pojača borbenu grupu NATO-a

Prva grupa od 100 vojnika otišla je prošle sedmice za Cincu u Rumuniji

Belgijski vojnici odlaze u Rumuniju. Belga

FENA

4.7.2023

Gotovo 200 belgijskih vojnika otišlo je u utorak u Rumuniju u sklopu operacije Prednje kopnene snage. Oni će ojačati istočni bok NATO-a u blizini ukrajinske granice, javila je Belga.

- Vojno osoblje može tamo trenirati s partnerima koji imaju resurse koje mi nemamo u Belgiji - rekao je potpukovnik i komandant korpusa Phillipe Reyniers.

Prva grupa od 100 vojnika otišla je prošle sedmice za Cincu u Rumuniji. Sada će se još 200 belgijskih vojnika pridružiti svojim kolegama. Svi su dio nove borbene grupe NATO-a za jačanje istočnog krila zapadne vojne alijanse.

- Ova grupa uključuje i dio iz Luksemburga. Naši ljudi će biti raspoređeni u francusku jedinicu od gotovo 1.000 ljudi. Oni će trenirati s njima i trupama iz Poljske i Portugala - rekao je Reyniers za Radio 1.

Na samitu NATO-a 2016. u Varšavi saveznički lideri su se saglasili da uspostave prisustvo NATO-a na sjeveroistoku i jugoistoku Alijanse kao odgovor na rastuću nestabilnost i nesigurnost duž periferije NATO-a.

Ove jedinice su prvi put raspoređene 2017. godine, uspostavljajući četiri multinacionalne borbene grupe veličine bataljona u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj, predvođene Ujedinjenim Kraljevstvom, Kanadom, Nemačkom i Sjedinjenim Državama. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, saveznici su se saglasili da pojačaju postojeće borbene grupe i uspostave još četiri multinacionalne borbene grupe u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.